Hlavní obsah

Češi našetřili 2,5 biliónu korun, 770 miliard dluží

PRAHA

České domácnosti loni zvýšily svoje finanční úspory o 12 procent na téměř 2,5 biliónu korun. Ještě rychleji se Češi zadlužují. Dluhy Čechů se loni vzrostly o více než 27 procent na asi 770 miliard korun a v poměru k hrubému domácímu produktu dosáhnou 22 procent. Vyplývá to ze studie UniCredit Bank.

Článek

Finanční majetek Čechů tak bude v rámci střední a východní Evropy hned po Slovinsku nejvyšší a k HDP stoupne na více než 66 procent. V roce 2006 připadalo na každého Čecha finanční bohatství v hodnotě 7421 eur (cca 200 000 korun), na obyvatele Slovinska to bylo 11 778 eur (zhruba 318 000 korun).

Úspory porostou i letos

Hlavní zásluhu na růstu bohatství má podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška silný hospodářský růst doprovázený růstem mezd a sociálních dávek a také klesající nezaměstnanost. „Čechům roste bohatství dvouciferným tempem už třetí rok po sobě,“ uvedl.

V letech 2004 až 2006 narůstalo bohatství v průměru o deset procent ročně. Stejným tempem by měli Češi podle odhadů bohatnout až do roku 2009. Z jednotlivých nástrojů spoření by měly nadprůměrně růst investice do penzijních a podílových fondů a do nemajetkových cenných papírů.

„Na rozdíl od výše bohatství, kde se ČR drží na špici mezi zeměmi střední a východní Evropy, je úroveň zadlužení českých domácností v poměru k HDP v regionu průměrná. Co se týká tempa růstu dluhů, patří ČR společně s ostatními středoevropskými státy spíše k těm podprůměrným,“ uvedl Sobíšek. Nejrychleji se v uplynulých třech letech zadlužovali obyvatelé pobaltských zemích a také Turci a Rumuni.

Zadlužování bude klesat

V příštích letech by podle Sobíška měla dynamika zadlužování českých domácností postupně klesat, i tak dosáhne dluh v roce 2010 téměř 30 procent HDP. Důvodem bude postupné nasycení trhu a vyšší úrokové sazby.

V porovnání s růstem majetku zůstává tempo zadlužování českých domácností výrazně vyšší. „Čisté finanční bohatství, tedy bohatství po odečtení dluhů, se proto v poměru k HDP dokonce dlouhodobě snižuje,“ upozornila studie.

Největší zájem je podle studie stále o úvěry spojené s bydlením, tedy hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření, které si udrží zhruba třetinový meziroční růst z předchozích let. Jejich podíl na celkovém dluhu se tak zvýší na téměř 64 procent z 61 procent v roce 2006. Vyššího podílu úvěrů na bydlení v rámci regionu už dosahují pouze pobaltské státy.

O čtvrtinu letos podle odhadu vzrostou spotřebitelské úvěry poskytované bankami. Růst leasingu a nebankovních spotřebitelských půjček bude okolo 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám