Hlavní obsah

Jízdné v autobusech někde zdraží až o desetikoruny

Právo, Jiří Novotný

Cestování autobusem v Česku od Nového roku podraží. Až desetikoruny si budou muset připlatit lidé kupříkladu na dálkových autobusových spojích. Zvýšení cen jízdného už oznámila většina dopravců. Zdůvodňují to drahou naftou a faktem, že v důsledku vládní reformy veřejných financí se zvedne snížená sazba DPH z pěti na devět procent.

Článek

„Ceny nafty se za letošní rok vyšplhaly o sedm korun na litr,“ uvedl v této souvislosti Jindřich Poláček, generální ředitel firmy Connex východní Čechy.

Student Agency, která je jedním z největších tuzemských autobusových dopravců, zvedne od 1. ledna plošně jízdné o deset procent. Podobně na růst provozních nákladů reaguje společnost Asiana, která si se Student Agency konkuruje na linkách z Prahy do Brna a do Karlových Varů. Cesta autobusovým expresem do Brna bude tedy se Student Agency za zhruba 200 místo dosavadních 180 Kč.

Na všech svých spojích zdraží od Nového roku jízdné i největší jihočeský autobusový dopravce – ČSAD Autobusy České Budějovice. „Lidé za lístek vydají několik korun navíc a dražší bude i žákovské jízdné,“ potvrdil ČTK obchodní ředitel této firmy Vladimír Homola.

Jak se změní ceny na některých trasách
trasaod 1.1.2008
Praha - Brno200
Písek - Praha102
MHD Praha (měsíční)550
MHD Brno (měsíční)450
MHD Zlín (měsíční)290
MHD Liberec (měsíční)500

Na regionálních trasách si cestující s ČSAD Autobusy připlatí od dvou do čtyř korun. Za cestu do Prahy to ale bude více. Například z Písku přijde běžná jízdenka do hlavního města na 102 korun, zatímco dosud to bylo 97 Kč.

Nejvíce podraží Praha

Dražší bude od 1. ledna téměř ve všech městech Česka jízdné v městské hromadné dopravě. Nejcitelněji vzroste v Praze, kde za jednorázovou přestupní jízdenku zaplatí lidé 26 korun místo dosavadních 20 Kč. Tedy o 30 procent více.

Měsíční kupón bude od ledna Pražany stát 550 místo nynějších 460 korun. Jízdné v městských autobusech ale stoupne v Liberci, taktéž na 500 korun. Ve Zlíně a Jihlavě to bude na 290 korun. V Brně lidé zaplatí 450 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám