Hlavní obsah

Na tabákovém trhu zuří cenová válka

Právo, Jiří Novotný
ČESKÁ REPUBLIKA

Na českém tabákovém trhu zuří cenová válka. Rozpoutala ji firma JT International, která letos přes růst spotřební daně zdražila cigarety Camel jen na 64 korun. Ostatní výrobci na to teď musejí reagovat zlevněním některých svých značek. Například British American Tobacco (BAT) snížila v těchto dnech cenu cigaret Lucky Strike ze 70 na 66 Kč.

Článek

„Prodej camelek se díky agresivní cenové politice BAT za pouhého půl roku v Česku ztrojnásobil. Dominantní hráč na trhu Philip Morris navíc přišel s měkkými marlborkami za 66 korun. Konkurenční firmy to samozřejmě nemohou nechat bez odezvy,“ řekl v pátek Právu dobře informovaný zdroj. Například společnost Imperial Tobacco (IT) přiměla právě nízká cena camelek ke zlevnění své vlajkové značky Davidoff ze 76 na 72 korun, a cigaret R1 ze 74 na 70 korun.

Phillip Morris zase teď zlevnil cigarety Red & White z 50 na 49 Kč a klasické startky z 51 na 50 Kč. Sparty budou brzy za 63 Kč. Současně ale Phillip Morris některé své další značky naopak zdražil. Sparty podražily z 59 na 61 korun a po Novém roce se budou prodávat dokonce za 63 Kč. Cena cigaret Clea stoupla z 51 na 53 Kč.

Kolik mohou příští rok stát některé značky cigaret
Sparta63
Petra65
Red & White58
Start59
Marlboro82
Davidoff72

„Sparty jsou v Česku tak tradiční značkou, že je kuřáci budou dál kupovat i za 63 korun a Philip Morris si vylepší své hospodaření,“ konstatoval jednatel IT Kamil Provazník. Na rozdíl od strategie BAT, jehož camelky ještě nedávno patřily do vyšší cenové kategorie, je hlavním cílem posledních kroků společnosti Philip Morris snaha snížit zájem kuřáků o konkurenční značky v nižším cenovém segmentu 49 až 52 korun. Tam kromě Red & White patří například cigarety Moon či Ronson.

Prudce se zvedne spotřební daň

Přechodem na zlevňované značky ovšem kuřáci uleví své kapse jenom na pár měsíců. Od 1. ledna 2008 totiž nabude účinnosti novela zákona, která spotřební daň na cigarety zvedne z nynějších 1,64 na 1,92 koruny za kus. Výrobci navíc už avizovali, že cigarety v příštím roce nezdraží o sedm korun, jak by odpovídalo zvýšené dani, ale v průměru dokonce o 8 Kč.

Na otázku, kdy se toto enormní zdražení projeví na trhu, odpověděl Provazník: „Zásoby cigaret se starými kolky se budou vyprodávat do dubna či května. Pak už budou kuřáci muset skutečně počítat téměř u všech cigaretových značek s osmikorunovým zdražením.“ Například Petry, které ještě počátkem loňského roku šlo sehnat za 44 korun, podraží v příštím roce na 65 korun. Sparty King size se budou prodávat za 68 Kč, Red & White za 58 Kč. Klasické startky za 59 Kč a marlbora za 82 korun. Pokud ovšem výrobci v rámci tvrdého konkurenčního boje na jaře opět nepřijdou s nečekaným zlevněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám