Hlavní obsah

Na Silvestra zaplaví Česko čtvrt miliónu turistů

Novinky, jos
PRAHA

Českou republiku čeká v nadcházejících dnech doslova invaze turistů. Podle odhadů odborníků si do Česka přijede užít oslavy konce roku až čtvrt miliónu zahraničních návštěvníků. Na nápor turistů se těší především podnikatelé v cestovním ruchu. Ceny v turisticky lákavých centrech se ke konci roku šplhají nahoru o desítky procent.

Článek

Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří (ACČKA) navštíví ke konci roku Česko zhruba 270 tisíc lidí, z toho kolem 100 tisíc zamíří do hlavního města Prahy.

„Jelikož letos Česko za celý rok navštíví cca 6,5 miliónu zahraničních turistů, tak to znamená, že čtyři procenta všech zahraničních turistů, kteří za celý rok navštíví naší zemi, přijede pouze během těchto několika silvestrovských dní,“ řekl mluvčí ACČKA Tomio Okamura.

Silvestr je tak podle něj turisticky absolutně nejvytíženějším obdobím celého roku.

To potvrzuje i analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek, podle kterého má Praha zhruba 87 000 lůžek a všechna budou na Silvestra obsazena.

Ceny letí vzhůru, podnikatelé mají žně

Návalu turistů se přizpůsobují i podnikatelé v cestovním ruchu, mnoho restaurací v centru Prahy zdražuje na konci prosince o zhruba 20 procent ceny, ovšem na Silvestrovský večer i několikanásobně.

Cena půllitru piva se podle odhadů odborníků na cestovní ruch může vyšplhat z běžných 30 Kč mnohdy i na 100 Kč.

:. Najít na Silvestra v Praze volné místo v restauraci bude téměř nemožné. foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

„Také obchody se suvenýry v turistických zónách hlásí v tomto období přibližně 30procentní nárůsty tržeb,“ doplnil Okamura.

Češi míří do Krkonoš i Alp

V závěru roku se hromadně přesouvají i Češi. Přibližně 170 000 z nich stráví Vánoce či Silvestra na tuzemských horách a podle analýzy ACČKA 41procent všech zimních tuzemských pobytů stráví Češi buď v Krkonoších nebo v Jizerských horách.

V závěru roku se hromadně přesouvají i Češi. Přibližně 170 000 z nich stráví Vánoce či Silvestra na tuzemských horách a podle analýzy ACČKA 41procent všech zimních tuzemských pobytů stráví Češi buď v Krkonoších nebo v Jizerských horách.

Také z hlediska zahraničních návštěvníků českých hor jsou podle Okamury Krkonoše jednoznačně nejpopulárnější. Většina hotelů je však podle odhadů ACČKA v tuto chvíli již beznadějně vyprodána.

:. K návštěvě hor zve krásné počasí bez inverze. foto: ČTK

Zhruba 85 000 tisíc Čechů zamíří do zahraničí, nejčastěji do rakouských Alp.

Anketa

Kde budete letos trávit Silvestr?
Doma
69,4 %
V restauraci s přáteli
18,6 %
Na českých horách
7,3 %
V zahraničí
4,7 %
Celkem hlasovalo 5275 čtenářů.

V Praze zábava na obou náměstích

Pro Pražany a turisty, kteří se rozhodnou oslavit příchod nového roku pod širým nebem, bude připraven zábavní program na Václavském i Staroměstském náměstí. "Pod koněm" vystoupí známé tváře showbyznysu v pořadu televize Nova Mejdan roku z Václaváku, jehož přímý přenos budou moci sledovat i televizní diváci.

Dvouhodinového Silvestra pro děti a skoro pětihodinový program pro dospělé slibují na Staroměstském náměstí pořadatelé vánočních trhů. Dětská oslava začne o hodinu dřív než loni, a to v 16:00, zábava pro dospělé o dvě a půl hodiny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám