Hlavní obsah

Banky přijímají poslední platby s letošním razítkem

PRAHA

Čtvrtek byl posledním dnem, kdy měli klienti bank možnost uskutečnit transakce a převody na účty, které by byly provedeny ještě v tomto roce. Přesto většina bankovních domů ohlásila v podvečer celodenní hladký provoz.

Článek

Mezi nejčastější čtvrteční transakce patřily podle mluvčí České spořitelny Pavly Plaché vklady hotovosti na účty a také příkazy k úhradě do stavebních spořitelen a penzijních fondů.

Výhodu mají uživatelé internetového bankovnictví, jejichž transakce banky provedou, i když byly zadané o několik hodin později než na přepážce.

I přes ohlašovaný čtvrteční limit pro platby s letošním razítkem, připravila většina bank pro své zákazníky speciální zrychlenou platbu, u které stačí podat expresní platební příkaz většinou ještě 31. prosince dopoledne a peníze mohou doputovat ještě letos na účet jiného peněžního ústavu.

Ceny za expresní převod jsou ovšem mnohem vyšší než u standardních příkazů k převodu. Například u České spořitelny a ČSOB zákazníci zaplatí kolem 200 korun.

Nápor před svátky přinesl bankám problémy

Finanční domy v předvánočním období zaznamenaly tradiční zvýšený zájem o využívání internetového bankovnictví i o výběr hotovosti z bankomatů.

Nápor na systém se také promítl v množství výpadků a omezení dostupnosti služeb.

Například ČSOB zaznamenala před Vánocemi až o 300 procent vyšší provoz na internetu, než je obvyklé. Více než dvojnásobný zájem měl i zákazníci České spořitelny o transakce v bankomatech.

Komerční banka hlásila před Vánocemi nárůst používání internetového bankovnictví přibližně o 27 procent, mírné zvýšení pak v případě využívání bankomatů.

Češi rádi využívají při správě svých financí internet a telefon. Podle informací bank více než tři čtvrtiny všech transakcí mezi bankovními účty provádějí klienti přes kanály přímého bankovnictví, a pobočky bank tak příliš nenavštěvují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám