Hlavní obsah

Pražské letiště zdraží odletové poplatky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na letišti v Praze-Ruzyni si cestující budou muset od 1. dubna 2008 výrazně připlatit. Odletový poplatek se totiž zvýší o celých 12 procent na 525 korun. A protože vzrostly i palivové příplatky, které si k letenkám přirážejí letecké společnosti, cesta letadlem do řady destinací se citelně prodraží.

Článek

„Odletové poplatky jsme nezvyšovali osm let. V dosavadní výši je už nelze udržet. Na našem letišti v důsledku inflace a zostřených bezpečnostních opatření notně stouply náklady na odbavení cestujících,“ zdůvodňuje nutnost zdražení marketingový ředitel Letiště Praha Stanislav Zeman. Odletové poplatky v Ruzyni se tak přiblíží těm, které si účtují konkurenční letiště.

Například ve Vídni jsou v přepočtu 654 korun a v Berlíně 560 Kč.

Například ve Vídni jsou v přepočtu 654 korun a v Berlíně 560 Kč.

Například ve Vídni jsou v přepočtu 654 korun a v Berlíně 560 Kč. Tranzitní cestující nadále za 190 Kč

Jak Zeman ujistil, pro tranzitní cestující se poplatky nezmění. Dál budou jen 190 korun. Odpovídá to strategii Ruzyně stát se branou na Východ a nejvýznamnějším středoevropským přestupním bodem. Že se to daří, o tom svědčí letošní výsledky. Od ledna do 13. prosince odbavilo pražské letiště dvanáct miliónů pasažérů a pětina z nich byli právě tranzitní.

Jak už Právo informovalo, České aerolinie (ČSA) v listopadu zdražily palivový příplatek. Na linkách po Evropě si teď jejich cestující musejí k letence připlácet 22 eur (v přepočtu 593 korun) a na dálkových dokonce 60 eur (1617 Kč). Jestliže ale cestující využije služeb Click4sky, což je dceřiná společnost ČSA, bude mít letištní poplatek i palivový příplatek započten v ceně letenky.

Prodej už nejen v ČR Na otázku Práva, zda bude kvůli vyššímu odletovému poplatku zvyšovat Click4Sky ceny, odpověděla tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková, že ceny těchto laciných letenek se měnit nebudou. Click4Sky nabízí přes internet dvousměrné letenky do 36 měst ve 22 zemích. Až do vyčerpání zásob prodává volná místa v letadlech ČSA.

Cena jednosměrné letenky je 1990 korun, avšak zákazník si vždy musí pořídit obousměrnou. V praxi tedy zaplatí 3980 Kč. Podmínkou přitom je, že v cílovém městě musí pobýt nejméně tři dny nebo o víkendu strávit noc. Dosud šlo tyto laciné letenky zakoupit pouze na internetové adrese click4sky.com.

Teď je však v Česku začaly nabízet také firmy Asiana a Student Agency. Navíc se je Click4Sky rozhodla prodávat i v šestnácti převážně evropských zemích.

Teď je však v Česku začaly nabízet také firmy Asiana a Student Agency. Navíc se je Click4Sky rozhodla prodávat i v šestnácti převážně evropských zemích.

Teď je však v Česku začaly nabízet také firmy Asiana a Student Agency. Navíc se je Click4Sky rozhodla prodávat i v šestnácti převážně evropských zemích. Pro sváteční dny změny v letovém řádu

O vánočních a novoročních svátcích dojde v letovém řádu Českých aerolinií k některým změnám.

Posíleny budou pravidelné linky do Moskvy, Petrohradu, Samary, Atén, Říma i do Stockholmu a omezí se naopak lety do Varšavy, Rigy a do Bejrútu. „Na Boží hod poprvé odstartuje naše nová charterová dálková linka do Salvadoru. Nový rok zase přivítají cestující na palubě letadel mířících z Prahy do Tel Avivu a do New Yorku,“ sdělila Hupáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám