Hlavní obsah

Nebezpečných hraček přes kontroly přibývá

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nebezpečných hraček, jejichž drtivá většina pochází z Číny, je na českém trhu stále víc. A to přesto, že hygienici i Česká obchodní inspekce se na hračky a dětské zboží při kontrolách oproti dřívějšku více zaměřují. Potvrzují to i šéfové kontrolních institucí.

Článek

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala při předvánočních kontrolách 59 distributorů prodej 31 druhů hraček. Inspektoři zajistili celkem 1641 kusů nevyhovujících hraček za 155 473 korun.

Podle ústřední ředitelky ČOI Jany Příhodové přitom nešlo jako obvykle pouze o plastové výrobky, ale třeba i o plyšáky. Z výsledků nedávné celostátní kontroly hygieniků pak vyplývá, že každý osmý výrobek pro děti je zcela nevhodný a může vážně ohrozit jejich zdraví.

Nebezpečné chemické látky ovšem hygienici letos objevili dokonce ve zhruba třetině testovaných hraček. Některé dětské zboží obsahovalo jedovaté aminy a ftaláty, sdělil Právu hlavní hygienik Michael Vít.

Před vstupem do EU byly předpisy tvrdší

Podle něj se riziko výskytu nebezpečných hraček na našem trhu zvýšilo po vstupu Česka do EU, kdy se volný trh rozšířil, začaly platit jiné normy a jednotlivé výrobky pro děti přestali schvalovat hygienici.

České předunijní bezpečnostní předpisy byly přitom daleko přísnější než v samotné Unii. „Sám bych dětem kupoval české dřevěné hračky a naopak bych se obával nákupů v prodejnách typu vše za jednotnou cenu,“ dodal Vít.

Odborníci varují také před nákupy neznačkových hraček na tržištích. Rodič sice může včas odhalit konstrukční vadu či jiné viditelné nebezpečí u výrobku pro děti, proti případným škodlivým chemikáliím, které mohou vážně poškodit zdraví, však potomka ochránit nemůže a musí se spolehnout na kvalitu garantovanou výrobcem a kontrolu evropských a českých úřadů.

Dovážené zboží by sice mělo vždy splňovat veškeré evropské a české normy, stačí však i malá změna ve výrobě, a platné legislativě vyhovovat nemusí. Experti se přitom shodují, že milióny hraček, které se valí na náš trh, nelze ani zdaleka prověřit.

Dílna světa
Čína loni vyvezla hračky za 7,5 miliardy dolarů, tedy asi 150 miliard korun. Letos bude toto číslo i přes nedávné skandály ještě o něco vyšší.Na dovozu do USA a EU se Čína podílí asi 90 procenty. V provincii kuang-tung je 5000 firem, jež se podílejí na vývozu z 80 procent. Zaměstnávají asi 1,5 miliónu lidí.

Stimulační droga

ČOI už na podzim upozornila hned na několik velmi nebezpečných výrobků, například na hračku s názvem Bindeez, která obsahuje chemickou látku butandiol. Ta se používá jako stimulační droga. Hračka obsahuje barevné kuličky, z nichž se skládají obrazce. Z trhu ji postupně stáhlo několik zemí, Čína, kde se hračka vyrábí, zakázala vývoz.

Od letošního ledna do října nevyhovělo požadavkům na bezpečnost celkem 12 typů výrobků pro děti, které ČOI následně zakázala prodávat. „Až devadesát procent výrobků, které jsou národními kontrolními orgány EU označeny jako nebezpečné pro spotřebitele, pochází z Číny.

"Hračky dnes předstihly v počtu oznámených výrobků elektrické spotřebiče a kosmetické výrobky,“ řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Řetězce plánují společnou databázi

Kromě evropského výstražného systému Rapex, pomocí kterého se nebezpečné výrobky stahují z trhu Evropské unie, by kontrolorům měly do budoucna pomoci lépe identifikovat kvalitu hraček nová značka Bezpečná hračka, nová směrnice EU a případně i společná informační databáze maloobchodních řetězců. Společnost Ahold, která v Česku provozuje prodejny Albert a Hypernova, totiž podle informací Práva iniciuje projekt předávání si informací o bezpečnosti hraček mezi jednotlivými obchodníky na trhu.

„Tato aktivita by mohla vést ke zvýšení bezpečnosti a kvality prodávaných hraček na trhu. Cílem je vytvořit centralizovanou databázi ověřených a bezpečných hraček, které jsou nabízeny obchodníky na trhu. S projektem jsme oslovili Hlavního hygienika ČR a Svaz obchodu,“ řekl Právu mluvčí Aholdu Libor Kytýr.

Bezpečná hračka

Kvalitní dětské zboží by mělo být v budoucnu více vidět také díky nové značce Bezpečná hračka, která byla na podzim přijata do programu Česká kvalita.

Značku, která je projektem italského Institutu pro bezpečnost hraček, v ČR uděluje Institut pro certifikaci a testování ve Zlíně (ITC). Známkou se žlutým logem, která má být pro spotřebitele zárukou, že výrobek je opravdu bezpečný a zdravotně nezávadný, je nyní opatřeno už přes 250 hraček prodávaných v ČR a ostatních zemích Unie.

V evropské databázi nebezpečných výrobků se nyní stále častěji objevuje zboží nesoucí logo CE. Tato značka ale není zkratkou názvu Comunita Europea, jenž má potvrzovat, že výrobek splňuje evropské normy. Ve skutečnosti jde o čínskou značku znamenající zkratku China Export. Ta má stejný design písmen, liší se jen vzdálenost mezi nimi. Spotřebitel je tak záměrně maten a nemá prakticky šanci rozeznat bezpečný výrobek v záplavě zboží odlišné kvality.

Do toho navíc letos přišly s šokujícím přiznáním o škodlivosti svých výrobků Mattel a další firmy, které sice používají „pravé“ logo CE, ale nedokázaly si ohlídat kvalitu výroby v Číně.

Hlavní hygienik Vít Právu řekl, že projekt, který si už získává sympatie i dalších obchodníků, bude podporovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám