Hlavní obsah

Za porušení soukromí dostaly firmy statisícové pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil společnostem GE Money pokuty v souhrnné výši 300 000 korun. Rovným dílem potrestal společnosti GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Multiservis za neoprávněné zpracovávání telefonických čísel při kontaktu s případnými klienty.

Článek

"Toto pochybení se stalo v březnu letošního roku a naše společnost ihned po oznámení udělala všechny kroky potřebné k nápravě. Plošnou pokutu tři sta tisíc korun jsme již Úřadu pro ochranu osobních údajů odeslali," řekla Novinkám mluvčí GE Money Eva Chaloupková.

ÚOOÚ od září do konce listopadu uložil pokuty za více než jeden milión korun. Nejvyšší sankci dostala cestovní kancelář Exim Tours, a to 400 000 korun. Podle ochránců soukromí poskytovala citlivé údaje o svých klientech e-mailem různým institucím i do zahraničí. Exim Tours ale tvrdí, že zákon neporušila, hodlá se bránit soudně.

Předseda úřadu Igor Němec k výši pokuty uvedl, že není nepřiměřená, neboť za stejný přečin už ochránci soukromí v minulosti tuto cestovní kancelář sankcionovali, a to 20 000 korunami.

Zákazníci cestovních kanceláří uvádějí své údaje v cestovní smlouvě při koupi zájezdu. Cestovní kanceláře je podle ÚOOÚ smějí uchovávat jen po dobu zájezdu, a pak je musejí zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám