Hlavní obsah

Průmyslová výroba v říjnu výrazně zrychlila růst

– PRAHA • Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu výrazně zrychlila tempo růstu na 8,4 procenta ze zářijových 1,2 procenta, kdy průmysl rostl nejpomaleji od března 2005. Data v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"Průmyslová výroba opět nabrala tempo a to díky vývozním odvětvím. Velkého nárůstu se dočkaly zakázky. Firmy se mají co otáčet, aby je uspokojily," komentuje čerstvá data ČSÚ analytička Helena Horská Raiffeisenbank.

K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, elektrických a optických přístrojů i výroba a opravy strojů a zařízení. Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy, výrobě chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken i produkci základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

"Zrychlení růstu bylo zaznamenáno navzdory tomu, že v říjnu byla odstavena litvínovská rafinérka, což se podepsalo na propadu průmyslové produkce v odvětví koksu a rafinérského zpracování ropy," poznamenal analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zvýšila se zaměstnanost v průmyslovém odvětví

Podle úterních údajů ČSÚ se tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách v říjnu výrazně meziročně zvýšily o 9,3 procenta, v běžných cenách byl jejich nárůst 10,3 procenta. Také na růstu tržeb se nejvíce podílela výroba dopravních prostředků a zařízení, elektrických a optických přístrojů a zařízení a produkce i opravy strojů a zařízení.

"Růst průmyslu ale už naráží na kapacitní hranice, tempa růstu se proto zpomalují. Letos očekáváme růst průmyslu o 9 procent, příští rok o 7 procent," odhaduje Helena Horská z oddělení ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

"Dosavadní růst odvětví se stále promítá i do zvyšující se zaměstnanosti

v sektoru," dodal Vejmělek. Průměrný počet zaměstnanců podle ČSÚ v říjnu stoupl o 1,1 procenta, firmy tak zaměstnaly 12 200 nových pracovníků. Nejvíce jich přijaly v produkci pryžových a plastových výrobků. Naopak propouštělo se ve výrobě textilií a textilních výrobků, usní a výrobků z nich a v těžbě energetických surovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám