Hlavní obsah

Ceny potravin vyhnaly inflaci na šestileté maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Inflace v listopadu vzrostla meziročně o pět procent, to je nejvíce od srpna 2001. Růst cen mají na svědomí hlavně dražší potraviny, meziročně zdražily o deset procent, pečivo dokonce o 18 procent. Vysoké číslo také v pondělí poslalo k rekordním hodnotám kurz koruny.

Článek

Český statistický úřad v pondělí upozornil, že dvouciferný růst u potravin byl v ČR naposledy v roce 1996.

Kromě nich zdražily také pohonné hmoty - téměř o deset procent. Na druhou stranu klesají ceny elektroniky, dopravních prostředků a strojů.

V říjnu byl růst cen čtyři procenta, měsíc předtím 2,8 procenta. Inflace tak roste skokem, analytici ale většinou předpovídají, že ještě rozhodně není na vrcholu.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Již dnes je téměř jisté, že po dalším cenovém šoku, který nastane na začátku příštího roku, se meziroční inflace vyhoupne nad šest procent. Vedle zvýšení dolní sazby DPH a zdražení energií je rovněž nutné počítat s efektem zavedení poplatků ve zdravotnictví, který může k celkové inflaci přidat i půl procentního bodu," řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Růst až na šest procent potvrzuje i ekonom Komerční banky Jiří Škop. Pětiprocentní růst podle něj přišel dříve, než se očekávalo. Plánovaný vrchol inflace během prvního čtvrtletí roku 2008 bude výše, než jsme až dosud předpokládali. Stále pravděpodobnější je varianta, že inflace překoná šest procent," řekl Škop.

kolik vzrostly ceny potravin v porovnání s listopadem 2006 (v %)
chleba23,8
mouka56,7
vejce27,1
mléko38,8
máslo46,6
zdroj: ČSÚ

Vysoký růst inflace také vyhnal kurz české koruny na nový rekord. K euru měna překonala hodnotu 26 korun a dostala se na 25,99 Kč/EUR.

Ekonomové očekávají, že Česká národní banka bude dál zvyšovat úrokové sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám