Hlavní obsah

Česká ekonomika si drží šestiprocentní růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla o šest procent. Z údaje 6,3 procenta ve druhém čtvrtletí, je to mírné oslabení, přesto je růst silnější, než předpokládali analytici. Na růstu se ve 3. čtvrtletí podílely hlavně vývoz a dovoz a spotřeba domácností.

Článek

"Výdaje na konečnou spotřebu domácností se zvýšily o 5,6 procenta, vývoz o 14,8 procenta, dovoz o 14,2 procenta a tvorba hrubého fixního kapitálu o 5,7 procenta," uvedl ČSÚ.

Šesti- a víceprocentní růst si tak ekonomika udržuje už deset čtvrtletí. Ekonomové odhadovali zpomalení růstu HDP pod šest procent.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Výsledek není překvapivý. Dle očekávání spotřeba zůstává hlavním tahounem letošního růstu díky silnému růstu reálných mezd, zvyšující se zaměstnanosti, růstu spotřebitelských úvěrů a díky štědré předvolební politice," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

ČSÚ také opravil data za druhé čtvrtletí, číslo šest procent opravil na 6,3 procenta.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška má česká ekonomika své nejlepší období za sebou. "Růst ekonomiky zvolňoval již druhý kvartál po sobě," řekl analytik.

Co analytici čekají:
Podle Pavla Sobíška je pravděpodobné, že ekonomika si udrží šestiprocentní růst i letos. Na konci roku ale poptávku spotřebitelů omezí rostoucí inflace. Příští rok růst podle něj zvolní na zhruba čtyři procenta.
Jiří Škop z Komerční banky očekává příští rok zpomalení až na 3,7 procenta. V exportu se navíc projeví slabší poptávka ze zahraničí.

V prvním čtvrtletí 2007 rostlo HDP o 6,4 procenta, stejného čísla dosáhlo i za celý rok 2006.

Co táhne růst ekonomiky

:: spotřeba domácností

:: dovoz a vývoz

:: tvorba kapitálu 

Reklama

Výběr článků

Načítám