Hlavní obsah

E.ON zdraží elektřinu o 11,1 procenta

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V jižních Čechách a na jižní Moravě podraží od ledna elektřina v průměru o 11,1 procenta. Cena plynu na jihu Čech se pak průměrně zvedne o 7,5 procenta. Na středeční tiskové konferenci v Českých Budějovicích to ohlásili zástupci společnosti E.ON Energie.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Domácnostem v rodinných domech vybavených přímotopy stoupnou ceny o 20,17 procenta, zaplatí tak asi o 6100 korun ročně víc.

Článek

Zmíněný růst cen elektřiny se kromě Jihočeského kraje týká také kraje Vysočina, Jihomoravského a Zlínského kraje i části Olomouckého kraje, konkrétně okresu Prostějov, tedy oblastí, jejichž někdejší distribuční firmy v minulosti E.ON plně ovládl.

Podle předsedy představenstva společnosti E.ON Energie Michala Šafáře je hlavním důvodem celkového růstu ceny elektřiny pro zákazníky značně se zvyšující nákupní cena silové elektřiny. „Vzestup cen na nově otevřené Pražské energetické burze, za které musíme nakupovat svou elektřinu, je důkazem zvyšující se poptávky po elektřině v celé Evropě. Toto je patrné i na vývoji cen na evropských energetických burzách na nichž se s elektřinou obchoduje většinou za vyšší ceny než v Čechách,“ uvedl Šafář.

Odběratelé s přímotopy zaplatí až o 20 procent víc

Běžná domácnost žijící v bytě panelákového typu zásobovaná elektřinou od E.ONu si příští rok připlatí zhruba o 900 ročně více (9,29 procenta), domácnost žijící v rodinném domku s akumulačním vytápěním a elektrickým ohřevem vody asi 3200 korun (16,4 procenta). Nejhůře na tom bude domácnost v rodinném domě vybaveném přímotopy. Zde nárůst činí 20,17 procenta, což odpovídá ročnímu navýšení ceny asi o 6100 korun.

Jihočechům podraží plyn o 7,5 procenta

Co se týká oblasti plynárenství, tedy v případě E.ONu pouze oblasti jižních Čech, dojde od prvního ledna k navýšení o průměrných 7,5 procenta. „U průměrné domácnosti s nízkou spotřebou plynu (vaření) to znamená meziroční nárůst o cirka 300 korun, u domácnosti s vysokou spotřebou (vaření, topení, ohřev TUV) to znamená meziroční rozdíl přibližně 2000 tisíce korun,“ řekl mluvčí skupiny E.ON v ČR Vladimír Vácha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám