Jeho generální ředitel Joachim von Braun vysvětlil, že ceny potravin v minulých letech klesaly díky vědcům, jimž se podařilo vyšlechtit plodiny dávající vysoké výnosy. Doba poklesu cen ale podle von Brauna končí. "Potraviny celosvětově naposledy zdražily v letech 1973 a 1974, ale teď je situace naprosto jiná. Znásobila se rizika klimatických změn i možnosti ohrožení klimatu," řekl von Braun novinářům.

Zemědělská výroba by měla poklesnout o 16 procent

Ve zprávě IFPRI se uvádí, že bude přibývat hladovějící a podvyživené populace, jakmile se klimatické změny dotknou nejohroženějších oblastí, mezi něž patří Afrika. V nich se bude kvůli nepříznivým podmínkám rychle snižovat výnosnost obilovin a tyto státy budou muset potraviny stále víc dovážet.

Odhaduje se, že do roku 2020 zemědělská výroba vlivem globálního oteplování klesne o 16 procent. Bude se zmenšovat plocha vhodná k pěstování určitých plodin, v Africe například pole vhodná pro obiloviny téměř zmizí.

Ceny mléčných výrobků, masa a zpracovaných potravin tlačí nahoru zvyšující se poptávka v úspěšně se rozvíjejících zemích, jako jsou Čína nebo Indie.  

Rekordně drahé obiloviny

Již na konci srpna se dramaticky zvýšily ceny obilovin. Například tuna mouky na výrobu chleba se v Británii na konci srpna porodávala za 200 liber, což je dvakrát více než loni.

Světové zásoby jsou nejnižší za posledních dvacet šest let, což je dáno prudkým vzrůstem poptávky. Tu, vyvolala neúroda v klíčových dodavatelských oblastech.