Hlavní obsah

Zdražování potravin čeká celý svět

Zvyšující se ceny potravin, které již v posledních týdnech zastihlo i Českou republiku, by měl pocítit celý svět. Důvodem jsou klimatické změny a rostoucí konzumace potravin v rychle se rozvíjejících zemích, jako jsou například Čína nebo Indie. Vyplývá to ze zprávy, kterou v úterý zveřejnil Mezinárodní ústav pro politiku výzkumu potravin (IFPRI).

Článek

Jeho generální ředitel Joachim von Braun vysvětlil, že ceny potravin v minulých letech klesaly díky vědcům, jimž se podařilo vyšlechtit plodiny dávající vysoké výnosy. Doba poklesu cen ale podle von Brauna končí. "Potraviny celosvětově naposledy zdražily v letech 1973 a 1974, ale teď je situace naprosto jiná. Znásobila se rizika klimatických změn i možnosti ohrožení klimatu," řekl von Braun novinářům.

Zemědělská výroba by měla poklesnout o 16 procent

Ve zprávě IFPRI se uvádí, že bude přibývat hladovějící a podvyživené populace, jakmile se klimatické změny dotknou nejohroženějších oblastí, mezi něž patří Afrika. V nich se bude kvůli nepříznivým podmínkám rychle snižovat výnosnost obilovin a tyto státy budou muset potraviny stále víc dovážet.

Odhaduje se, že do roku 2020 zemědělská výroba vlivem globálního oteplování klesne o 16 procent. Bude se zmenšovat plocha vhodná k pěstování určitých plodin, v Africe například pole vhodná pro obiloviny téměř zmizí.

Ceny mléčných výrobků, masa a zpracovaných potravin tlačí nahoru zvyšující se poptávka v úspěšně se rozvíjejících zemích, jako jsou Čína nebo Indie.  

Rekordně drahé obiloviny

Světové zásoby jsou nejnižší za posledních dvacet šest let, což je dáno prudkým vzrůstem poptávky. Tu, vyvolala neúroda v klíčových dodavatelských oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám