Hlavní obsah

Brusel dal Česku výjimku na nižší DPH na byty, vláda ji nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Léta Česko bojovalo o to, aby mu Evropská unie prodloužila výjimku na sníženou sazbu DPH u nových bytů a domů i po roce 2007. Když ale v úterý Unie prodloužení výjimky schválila, najednou o ni není zájem. Proti jejímu uplatnění se postavil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Článek

„Preferuji to řešení, které jsme už přijali v zákonu o stabilizaci veřejných financí účinném od ledna. Tedy že sníženou sazbu DPH bude mít od ledna jen tzv. sociální bydlení, tedy nové byty do 120 a domy do 350 čtverečních metrů. Do těchto rozměrů se vejde 90 procent nového bydlení,“ řekl Právu ministr.

Podle jeho slov je to pro Česko lepší varianta. „Je pro nás mnohem výhodnější definitivně ponechat toto řešení, než narychlo měnit kvůli prodloužení unijní výjimky právní řád, tři roky ho využívat a za dva roky před uplynutím výjimky zase hledat řešení,“ zdůraznil Kalousek.

Řešení schválené ve vládním batohu znamená, že lidé, kteří si koupí nový byt či dům nad uvedené limity, zaplatí místo devítiprocentní devatenáctiprocentní sazbu DPH. U bytu za šest miliónů (bez DPH) tak uhradí na dani místo 540 000 korun 1,140 miliónu korun, to je o šest set tisíc korun více.

Nečekané je, že Kalousek na tuto záležitost diametrálně změnil názor. Ještě na konci června na jednání rozpočtového výboru Sněmovny totiž řekl, že prioritou je pro nás výjimka Unie a ustanovení o sociálním bydlení by se uplatnilo až po skončení případné unijní výjimky, tedy od roku 2011.

Opozici se to nelíbí

Opozici se skutečnost, že by Česko nevyužilo nabízenou výjimku v DPH na všechny byty, připadá neuvěřitelná. „Pokud by to byla pravda, pokládal bych to za skandální. Vláda by tím dala přednost vlastním rozpočtovým příjmům před nižšími cenami bydlení pro občany,“ řekl Právu předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nespokojeni s tímto řešením by byla i řada developerů. „Nikomu, vyjma státu, který získá víc na DPH, to žádnou výhodu nepřinese,“ řekl Právu výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný. Podle jeho slov by ponechání snížené sazby DPH pro všechny nové byty a domy mělo velký praktický význam.

„Střední vrstvy by si mohly dovolit větší byty, opustily by starší, které by mohly klesnout v ceně,“ uvedl Novotný. Podle jeho názoru by změna zákona byla zcela primitivní. „Vše, co je v dnešním zákonu o sociálním bydlení, by se mohlo ponechat, pouze v jeho přechodných ustanoveních by bylo, že do roku 2010 je u veškeré nové výstavby ponechána snížená sazba DPH,“ zdůraznil Novotný.

Pokud ČR odmítne unijní výjimku u nové výstavby, pak dojde k tomu paradoxu, že u oprav a rekonstrukcí bytů a domů bude Česko již udělenou výjimku na nižší sazbu DPH naopak využívat až do roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám