Hlavní obsah

RWE Transgas zdraží plyn domácnostem o 7,4 procenta

Právo, Novinky, ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Cena zemního plynu pro domácnosti se od ledna zvýší v průměru o 7,4 procenta. Důvodem zdražení je podle plynárenské společnosti RWE Transgas dramatický růst cen ropy a ropných produktů v posledních měsících. Analytici čekali zdražení až o deset procent.

Článek

Domácnosti, které používají plyn na vaření, zaplatí měsíčně v průměru o 12 korun více než nyní. Lidé, kteří plynem vaří a používají jej na ohřev vody, si připlatí měsíčně 42 korun. Domácnostem, které navíc využívají plyn i k topení, zaplatí měsíčně o 132 korun více. Lidé v rodinných domcích, kteří na plynu vaří, topí a ohřívají jím vodu, zaplatí o 159 korun víc.

"Od začátku roku se cena ropy zvedla o více než 40 dolarů za barel, což je nárůst přes 70 procent. Dramaticky narostly také ceny ostatních ropných derivátů," zdůvodnil zvýšení cen Roman Budinský ze skupiny RWE.

"Růst cen zemního plynu v Česku výrazně tlumí kurz koruny vůči americkému dolaru. Bez jejího vlivu by se zvedly podstatně výrazněji," dodal.

Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí za měsíc zhruba o 536 korun více bez DPH. Firmě, která spadá do kategorie středního odběru se spotřebou 2500 MWh ročně, se měsíční účty zvýší o 10.843 korun.

Nejvíce se podraží sever Moravy, nejméně naopak jih

Nejvíce, o 8,9 procenta, vzrostou ceny od Nového roku domácnostem na severu Moravy. naopak nejméně, o 5,9 procenta na jihu Moravy. "Regionální společnosti jsou různé a mají rozdílné provozní náklady, které se promítají do ceny. Mají i odlišnou strukturu zákazníků, proto jsou změny v regionech různé," řekl Budinský.

U lednového zdražení zřejmě nezůstane, nárůst cen se dá očekávat v průběhu celého roku, odhadl Jan Zaplatílek z ministerstva průmyslu a obchodu. Ceny ropy a jejích derivátů se totiž do cen plynu promítají asi s tříměsíčním zpožděním.

Známé jsou již regulované poplatky za přepravu a distribuci zemního plynu, které představují asi čtvrtinu konečné ceny. Do ní se podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) promítnou zhruba jedním procentem.

Zdražení plynu v regionech (v %): Středočeská plynárenská7,7 Severočeská plynárenská6,6 Západočeská plynárenská7,7 Východočeská plynárenská7,3 Jihomoravská plynárenská5,9 Severomoravská plynárenská 8,9 Zdroj: RWE Transgas

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám