Hlavní obsah

Půjčky a hypotéky podraží, ČNB zvedla úroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky zvýšila již počtvrté v tomto roce úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla na 3,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních pět let. Na základě této informace během dne posilovala koruna a skončila na historickém maximu 26,28 Kč za euro.

Článek

Vůči dolaru vylepšila rekord na 17,79 Kč/USD. 

Analytici byli rozděleni v názoru, zda centrální bankéři nechají sazby beze změn, nebo je zvýší. Česká republika má stále nejnižší sazby v Evropské unii.

Ekonomové upozorňovali, že čtvrteční hlasování bude těsné. Řada z nich očekávala zvýšení sazeb kvůli růstu cen, tedy inflace. Na druhou stranu proti tomuto kroku hovořila posilující koruna, která v posledních dnech překonávala svůj rekord k euru.

Zvýšení úrokových sazeb je bezpochyby pro korunu dobrá zpráva a dále ji posílí," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Koruna podle něj již nebude financující měnou při spekulativních obchodech, což jí v první polovině letošního roku bránilo v rozletu a domácí měna dokonce dočasně oslabovala.

Pikora: Bankéři zvýšili úrokové sazby, aby byla koruna silnější

Koruna zaútočí na nový rekord 26,30 Kč/EUR a v dalších dnech se bude pokoušet prolomit hladinu 26,20 Kč za euro, odhadl Pikora další vývoj. "Dnešním výrokem totiž centrální bankéři neřekli nic jiného, než že chtějí korunu ještě silnější. Museli vědět, že koruna bude reagovat posílením," poznamenal.

Podle něj tak končí současný cyklus utahování měnové politiky centrální banky.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka očekával, že ČNB vzhledem k rychle posilující koruně zvýší sazby až příští měsíc. 

"Fakt, že inflace zrychluje rychleji, než ČNB čekala, asi zvýšil obavy centrálních bankéřů z růstu inflačních očekávání a podle hesla „pokud je třeba zvýšit sazby, tak to udělejme hned“ zvýšila sazby i přes slušně utažené měnové podmínky," uvedl dále analytik. 

Podle analytika ČSOB Dufka přijde ještě jedno zvýšení sazeb

Analytik ČSOB Petr Dufek se však domnívá, že lze očekávat ještě jedno zvýšení sazeb, a to v únoru příštího roku. V té době by měla inflace vystoupat na nejvyšší hodnoty za posledních několik let - až k šesti procentům.

V tomto týdnu o sazbách rozhodovaly rovněž maďarská, slovenská a polská centrální banka. Maďarská centrální banka v pondělí opět ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 7,5 procenta. Slovenská národní banka podle očekávání rovněž nechala v úterý hlavní sazbu beze změny na 4,25 procenta. Polská ústřední banka naopak podle očekávání zvedla ve středu hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu na pět procent. Hlavní úroková sazba eurozóny je nyní na čtyřech procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám