Hlavní obsah

Koruna prudce posílila a vylepšila si rekord

Novinky, toh
PRAHA

Česká měna opět prolomila na měnovém trhu další rekord. Vůči jednotné evropské měně prudce posílila a vylepšila své maximum o deset haléřů na 26,425 Kč/EUR. Poté ale kurz opět spadl. Podle ekonomického analytika Raiffeisenbank Aleše Michla posilující koruna ovlivňuje ceny benzínu a potravin, které tolik nezdražují.

Článek

Vůči dolaru zpevnila koruna na 17,94 Kč/USD. Ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl Novinkám řekl, že vůči dolaru se koruna dostala na 17,93.

Podle serveru Patria Online byl odpoledne kurz vůči oběma měnám na 26,44 Kč/EUR a 17,94 Kč/USD.

"Posilují všechny regionální měny a celkově panuje skepse vůči dolaru na světových trzích. Investoři se bojí, že se Amerika dostane do recese," míní analytik.

Podle jeho progózy by mohla během následujících šesti měsíců až jednoho roku koruna nadále posilovat. Poté by měl nastat obrat a dolar začne opět zpevňovat.

Díky řadě rekordů se tolik nezdražuje

Tuzemská měna v posledních několika týdnech stále posunuje hranici vůči oběma světovým měnám. To má pozitivní dopad na ceny výrobků. "Kdyby dolar nebyl tak levný, litr benzínu by byl o dost dražší než nyní. Navíc posilování kurzu koruny krotí i ceny potravin," doplnil Michl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám