Hlavní obsah

ČR láká zahraniční investory, loni sem vložili pět miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika patří v současnosti mezi deset nejatraktivnějších zemí pro přímé zahraniční investice. Podařilo se dokonce předstihnout i Slovensko. Na vypracování se na takto vysokou pozici se podílí agentura CzechInvest, která jen v loňském roce zprostředkovala 186 investičních projektů za 4,9 miliardy dolarů.

Článek

Největší investicí je továrna jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, jejíž stavba přijde na zhruba 30 miliard korun. Investice zejména do automobilového průmyslu jsou v posledních letech společně se spotřebou domácností tahouny české ekonomiky.

Mluvčí agentury CzechInvest Lucie Králová řekla, že investoři v Česku od začátku roku 1993 do letošního června prostřednictvím CzechInvestu oznámili 862 projektů, do kterých chtějí vložit bezmála 21 miliard dolarů. Díky těmto projektům by mělo v Česku vzniknout zhruba 175 000 pracovních míst.

Nejvíc lákal Ústecký kraj

Nejvíce investorů přišlo do ČR z Německa (179), Spojených států (109) a Japonska (85). Objemem investovaných peněz jsou ale Japonci druzí, a to hned za Německem. České firmy od roku 1993 oznámily prostřednictvím CzechInvestu 161 investičních projektů.

Nejlépe si z pohledu objemu získaných investic vede Ústecký kraj, který dosud přilákal 148 investičních projektů v hodnotě 108 miliard korun. Druhá příčka patří se 113 projekty v hodnotě 84,3 miliardy korun Moravskoslezskému kraji a na třetím místě je Jihomoravský kraj, do kterého investoři zatím umístili 133 projektů za 46,9 miliardy korun.

Česká republika se letos na žebříčku nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice, který sestavila společnost Ernst & Young, dělí s Brazílií o 9. až 10. místo. V Evropě je Česko z pohledu budoucích investičních projektů na 3. místě za Německem a Polskem. Podle společnosti Ernst & Young může ČR i v následujících letech očekávat další velký příliv přímých zahraničních investic. Střední a východní Evropa podle odborníků sice postupně přichází o své renomé regionu s nízkými mzdovými náklady, pro investory je však z hlediska budoucích projektů stále zajímavější než západní Evropa. Investice by přitom měly směřovat do náročnějších odvětví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám