Hlavní obsah

Francie uzavřela s Čínou mnohasetmiliardový obchod

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Členové delegace francouzských průmyslníků a obchodníků doprovázející na třídenní návštěvě Číny prezidenta Nicolase Sarkozyho uzavřeli s čínskými protějšky kontrakty v hodnotě okolo 600 miliard korun.

Článek

Čína se podle jejich vyjádření zavázala ke koupi letadel Airbus v hodnotě několika miliard eur, další smlouvy se týkají železniční dopravy. Francouzská společnost Areva zase podepsala smlouvu na dodávku dvou jaderných reaktorů. Ty mají být vybudovány během šesti let na jihu země. Obě strany se rovněž dohodly na zřízení společnosti, která bude do 2026 zajišťovat provoz reaktorů.

Francouzská delegace zprávu oznámila po druhém setkání Sarkozyho s protějškem Chu Ťin-tchaoem. Povaha a hodnota zakázek se očekávala.

Sarkozy se v Pekingu neopomněl dotknout ani politických témat ožehavých pro čínskou stranu. Na okraj agendy se tak dostala i lidská práva v Číně. Sarkozy sice ocenil pokrok Číny na cestě ke zlepšování občanských práv, současně ale zdůraznil přání Francie na další pokrok, zejména pokud jde o soudnictví, o svobodu novinářské práce a o uplatňování trestu smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám