Hlavní obsah

Regulátoři očekávají zdražení elektřiny o 10 procent

– PRAHA

Elektrická energie pro domácnosti v příštím roce podraží v průměru okolo deseti procent. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli odhadl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Přesné číslo úřad oznámí na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Fiřt přitom neočekává, že by tento nárůst byl pod úrovní inflace. Konečnou cenu energie podle šéfa ERÚ ovlivní zejména nákup silové elektřiny. U cen plynu úřad odhaduje nárůst v příštím roce vyšší, než byl letos.

Regulovaná část, kterou ERÚ stanovuje, bude na poměrně nízké úrovni a bude pod inflací, dodal Fiřt. Do cen tepla, které je především regionální záležitostí, se údajně promítají otázky spojené se zdražením uhlí, ekologickou daní a změnou sazby DPH. Zdražení se tak bude pohybovat v závislosti na oblasti, v rozmezí čtyř až 20 procent.

Elektrárenská společnost ČEZ se rozhodla od 1. ledna 2008 navýšit cenu elektřiny o 14,4 procenta. Odborníci už v září odhadovali, že pro domácnosti tak proud zdraží zhruba o deset procent.

Další velcí domácí prodejci elektřiny zatím cenu pro příští rok neoznámili a vyčkávají na pondělní rozhodnutí regulačního úřadu.

Říman chce rozšířit Temelín

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v diskuzi o budoucí soběstačnosti České republiky v zásobování energií zmínil, že diskutuje s hejtmanem Jihočeského kraje o změně územního plánu v okolí jaderné elektrárny Temelín.

Podle Římana je to první podmínka, aby se mohlo uvažovat o případném rozšíření jaderné elektrárny o další bloky.

Podle Fiřta je jaderná energie perspektivní vzhledem k stávajícím zásobám uhlí na desítky let, ale i přes zdražování uranu, který je stále k dispozici. Řešení energetické situace přitom podle Fiřta není pouze záležitostí ČR, ale každý stát musí také získat podporu z Bruselu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám