Hlavní obsah

Poslanci doporučili porcování medvěda, peníze do školství ne

Právo, Novinky, ČTK, vav, jos, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozpočtový výbor Sněmovny ve středu podpořil přesunutí peněz uvnitř státního rozpočtu na různé akce v regionech ve výši 2 miliardy korun. Narozdíl od tzv. poslaneckých pomníčků ale poslanci nedoporučili návrh školského výboru na přidání 3,5 miliardy do školství. Podle školských odborů se tak pravděpodobnost stávky zvýšila.

Článek

Pro tzv. porcování medvěda byli poslanci koaličních stran a KSČM, proti zákonodárci ČSSD. Návrh, který se týkal finanční injekce do školství neprošel o jeden hlas. Opozičním ČSSD a KSČM ve výboru chyběl Miroslav Svoboda (ČSSD), který je v zahraničí.

Definitivně o rozpočtu rozhodne až dolní komora jako celek na své nadcházející schůzi, která začne v úterý 27. listopadu.

Školské odbory: oslovíme premiéra

Předseda školských odborů František Dobšík Novinkám řekl, že pravděpodobnost stávky ohlášené na 4. prosince se zvýšila. Odmítl ji však označit za hotovou věc s tím, že definitvně jasno bude až po druhém čtení.

"Ukázalo se, že je obtížné najít politickou shodu, že by vzdělávání mělo být prioritou nejen na papíře. Chceme oslovit pana premiéra a Sněmovnu jako celek," uvedl Dobšík. Podle něj je nyní na ODS, aby řekla, zda jí na školství záleží nebo ne.

Školské odbory požadují, aby se rozpočtu do školství přidaly nejméně tři miliardy. "V biliónovém rozpočtu se tři miliardy musí najít," domnívá se Dobšík. Pokud prostředky nebudou, nemohou podle něj rodiče očekávat od škol kvalitní služby.

Požadavků na dotace dorazilo 1500

Do rozpočtového výboru letos přišlo zhruba 1500 požadavků na dodatečné dotace ze státního rozpočtu v rozsahu několika miliard korun. Návrhy podávali starostové, neziskové organizace a další instituce.

Klub poslanců ČSSD se v úterý rozhodl, že se poslaneckého porcování rozpočtu akcí účastnit nebude a nebude je ani podporovat. Peníze by chtěli posílat spíše na školství nebo sociální věci. Při středečním hlasování ale přesun dvou miliard mimo koaličních poslanců podpořili také zástupci KSČM.

Podle předsedy rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) spory o drobné investiční akce odvádějí pozornost od zásadních problémů rozpočtu. "Dlouho se pak bavíme o drobnostech, místo vážného rozboru kam je třeba v Česku skutečně peníze investovat - například do vzdělání či pro zemědělce, či jaké by mělo být optimální rozpočtové určení daní," uvedl v úterý Sobotka.

Poslanec vládní ODS a člen rozpočtového výboru Michal Doktor označil odmítavý postoj ČSSD k takzvanému porcování medvěda, tedy přesouvání peněz uvnitř státního rozpočtu na různé investiční akce v regionech, za pokrytectví a alibismus.

Podle vládního návrhu stát příští rok vydá 1,107 biliónu korun a získá 1,037 biliónu. Celkový schodek by měl dosáhnout 70,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD se nebude účastnit "porcování medvěda"

Poslanci ČSSD se nezúčastní během druhé a třetího čtení rozpočtu ve Sněmovně tzv. porcování medvěda, tedy dodatečného rozdělování peněz na drobné individuální...

Výběr článků

Načítám