Hlavní obsah

Česká měna krátce prolomila k dolaru hranici 18 korun

PRAHA

Koruna zahájila středeční obchodování dalším rekordem. Ráno překonala hranici 18 korun za dolar a obchodovala se na 17,94 Kč/USD. Pod hranicí 18 korun ale česká měna vydržela jen krátce. Během prvních hodin obchodování dolar mírně posílil a v 10:00 se podle serveru Patria prodával za 18,058 Kč/USD. K euru stála koruna na 26,71Kč/EUR.

Článek

"Aktuální oslabování dolaru se dlouhodobě dává do souvislosti s tím, že americké ekonomice hrozí recese kvůli krizi na hypotečním trhu. Trh očekává, že americká centrální banka ještě letos dále sníží úrokové sazby," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Další oslabování dolaru lze podle analytika očekávat minimálně do konce roku. Pak by se mohl trend obrátit.

"Naši kolegové ze Sociéte General se domnívají, že alespoň do konce letošního roku bude dolar nadále oslabovat, ale v příštím roce by mohl znovu sílit. V současné době je podle mnohých americká měna podhodnocena," dodal Vejmělek.

Americká centrální banka v úterní prognóze odhadla, že se růst domácí ekonomiky příští rok zpomalí do rozmezí 1,8 až 2,5 procenta z letošních asi 2,5 až tří procent.

O korunu za měsíc

Pod hranici 19 korun za dolar se česká měna dostala 19. října. Za měsíc tak dokázala vůči americké měně posílit o celou korunu.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna totiž pomáhá snižovat ceny benzínu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace opět pro české vývozce, kteří za zboží dostávají dolary.

Silné euro dělá problémy exportérům

Silná koruna k euru naopak může část ekonomiky poškodit. Pro české spotřebitele posilující koruna podle analytiků znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení, a také zájezdů do ciziny. Větší konkurence by mohla podle odhadů propuknout i na trhu osobních aut. Dovozci totiž budou moci více konkurovat Škodě Auto.

Za eura se rovněž do země dováží řada potravin, a proto nelze vyloučit ani další cenovou válku mezi supermarkety. Na druhou stranu čeští exportéři podle analytiků ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám