Hlavní obsah

ČSSD se nebude účastnit "porcování medvěda"

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ČSSD se nezúčastní během druhé a třetího čtení rozpočtu ve Sněmovně tzv. porcování medvěda, tedy dodatečného rozdělování peněz na drobné individuální investiční akce. Naopak navrhnou, aby se peníze, ve výši dvou miliard korun, s jejichž dělením počítá ministerstvo financí, využily na podporu vzdělání, vědy či pro české zemědělce.

Článek

Právu to řekl předseda sněmovního rozpočtového výboru a první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Poslanci ČSSD nebudou pro rozdělování peněz hlasovat ani je jakkoli podporovat," řekl Sobotka.

Spory o to, zda Sněmovna má nebo nemá rozdělovat každoročně několik miliard korun na podporu drobných akcí, které často prosazují poslanci především ve volebních obvodech, za které kandidovali, dělí Sněmovnu již několik let. Loni poslanci přesunuly kolem 7 miliard dokonce i z prostředků na důchody. Jako výraz nesouhlasu s touto praxí poprvé v historii pro rozpočet nehlasoval tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

"Porcování medvěda" se loni nezůčastnili ani poslanci za Stranu zelených. Poslanci za zelené nejsou členy rozpočtového výboru, budou se moci vyjádřit k postoji ČSSD na plénu, říká Sobotka.

Drobnosti odvádí od zásadních investic

Podle předsedy rozpočtového výboru spory o drobné investiční akce odvádějí pozornost od zásadních problémů rozpočtu. "Dlouho se pak bavíme o drobnostech, místo vážného rozboru kam je třeba v Česku skutečně peníze investovat - například do vzdělání či pro zemědělce, či jaké by mělo být optimální rozpočtové určení daní," uvedl Sobotka.

Do rozpočtového výboru letos přišlo zhruba 1 500 požadavků na dodatečné dotace ze státního rozpočtu v rozsahu několika miliard korun. Návrhy podávali starostové, neziskové organizace a další instituce. Podle dosavadní praxe by si nyní tyto návrhy měli osvojit jednotliví poslanci a snažit se je prosadit nejdříve v rozpočtovém výboru a následně na plénu při závěrečném schvalování státního rozpočtu.

Právo podávat jednotlivé návrhy na tyto drobné akce mají i samotní poslanci. Této praxe se poslanci za ČSSD tedy nezúčastní, jejich návrhy na přesuny peněz v rozpočtu se budou týkat zásadních změn a podpory rozpočtových prorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám