Hlavní obsah

Dolar je na novém minimu; může zasáhnout Fed

LONDÝN

Kurz dolaru na devizových trzích ve světě dál oslabuje a dostal se na nové minimum vůči euru i švýcarskému franku. Na trhu sílí spekulace, že americká centrální banka (Fed) bude na slábnoucí ekonomiku reagovat dalším snížením úrokových sazeb, k němuž prý možná sáhne už v úterý večer.

Článek

To by byl zcela výjimečný krok. Dolar během dopoledne vůči euru klesl až na 1,4766 USD, a za jediný den tak oslabil asi o 0,6 procenta.

Vůči švýcarskému franku dolar spadl pod 1,1100 CHF, což je také nový rekord. Z hlavních měn si tak během dopoledne nejlépe vedlo euro. To zpevnilo i vůči jenu, kde se dostalo na 110,56 JPY a od pondělí jeho kurz vzrostl o 1,3 procenta.

Jen zpočátku zpevňoval díky výprodeji na akciových trzích, což přinutilo investory méně využívat rizikových transakcí. Kurzy akcií se ale začaly později opět zvyšovat, takže japonská měna klesla.

Fed může snížit sazby okamžitě

Někteří obchodníci tvrdí, že Fed je připraven uvolnit měnovou politiku prakticky okamžitě. Pokud by Fed snížil sazby už v úterý, a nečekal tedy na pravidelnou schůzku měnového výboru, je otázkou, co tak závažného zjistil.

Nejbližší schůzka výboru je plánovaná až na 11. prosince. K mimořádnému uvolnění měnové politiky Fed sáhl před téměř sedmi lety, přesně 3. ledna 2001.

Banka tehdy také nečekala na pravidelnou schůzku a pod vedením šéfa Fedu Alana Greenspana okamžitě snížila základní sazbu na federální fondy o 50 základních bodů na šest procent. V této době vrcholil spekulativní růst akciového trhu a ekonomika začala mít problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám