Hlavní obsah

Stovky chovatelů prasat demonstrovaly před ministerstvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nízké výkupní ceny a rostoucí náklady trápí české chovatele prasat natolik, že v úterý dopoledne zahájili demonstraci před ministerstvem zemědělství. Na demonstraci, která začala v 10:00 a trvala krátce přes hodinu, přišlo 400 až 500 rolníků, kteří žádali zvláštní finanční pomoc. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) pokládá protest za neoprávněný.

Článek

Zemědělci byli vybaveni transparenty s texty: "Rovnoprávnost pro česká prasata" nebo "Nechceme drahé maso z EU". Zemědělci přivezli i povoz se zabíjačkovými specialitami a také vepřové hlavy, které umístili před vchod do ministerstva. Jednu z hlav dostal i Gandalovič, který mezi ně přišel.

"Chci rovné podmínky, ale není možné si to vysvětlovat tak, že budeme s dalšími státy pořádat závody v dotacích. Takové závody ČR nemůže vyhrát," řekl Gandalovič zemědělcům, kteří ho přerušovali výkřiky typu: "Je to málo!" nebo "Kecy!". Gandalovičovo vystoupení pak zakončil pískot a řev sirény.

Po skončení demonstrace před MZe se zemědělci přesunuli s povozem naloženým tisíci jitrnic na Václavské náměstí, kde náklad rozdali Pražanům spolu s letáky o českých potravinách.

Chovatelé žádají miliardu

Chovatelé uvádí, že chtějí od státu přímou pomoc v objemu zhruba miliardy korun. Žádají například příplatek na čistotu prasat před dodávkou, příplatky na očkování a zdravotní péči o zvířata nebo příspěvky na dopravu.

Ministerstvo se hodlá podle Gandaloviče pokusit navýšit peníze pro některé současné programy na podporu chovatelů. Požádalo již například o dodatečné zdroje na zvýšení příspěvku na likvidaci těl uhynulých zvířat.

Požadavek na jednu miliardu korun přímé pomoci ale ministr odmítá. "Není možné, aby stát dotacemi řešil ztráty nějakého odvětví," řekl s tím, že je to věcí vlastníků chovů.

Reklama

Související články

Chovatelé prasat se připravují na demonstraci

Chovatelé prasat chtějí v následujících týdnech demonstrovat před ministerstvem zemědělství kvůli cenám masa, které je pomalu likvidují. Prý na každém praseti...

Výběr článků

Načítám