Hlavní obsah

Guvernér ČNB označil posilování koruny za neudržitelné

Guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma označil současné posilování české koruny za neudržitelný stav, který poškozuje exportéry a zlevňuje dovoz surovin. Podle něj možná koruna bude dál sílit, ale je to spíš nepravděpodobné.

Článek

Tůma se k současné pozici koruny vůči euru a dolaru vyjádřil na setkání centrálních bankéřů v Kapském Městě.

"Dokážu si těžko představit, že posilování bude pokračovat. Považuju to za nepravděpodobné," prohlásil Tůma. Dodal, že pokud by zpevňování pokračovalo, mohla by banka zaujmout opatrnější přístup k měnové politice. "Naše prognóza signalizuje nárůst úrokových sazeb v příštích měsících, tempo posilování však může snadno vést k opatrnějšímu přístupu," řekl.

Koruna za poslední rok prudce posílila, vůči euru asi o sedm procent, a k dolaru dokonce o 20 procent. V pátek její kurz činil 26,66 Kč za euro a 18,23 Kč/USD. Od rekordních úrovní tak byla asi o deset haléřů slabší.

Úrokové sazby se zvýší

Na svém posledním zasedání nechala bankovní rada ČNB základní úrokovou sazbu beze změny na 3,25 procenta. České sazby jsou stále nejnižší v celé EU, čeká se však, že se v dohledné době zvýší, protože inflace roste a objevují se známky toho, že ekonomika naráží na meze výrobních kapacit.

V tomto týdnu se k úrokovým sazbám vyjádřilo několik českých centrálních bankéřů. Podle člena bankovní rady Mojmíra Hampla ještě ČNB se zvyšováním úrokových sazeb neskončila, ale vrchol cyklu se již rýsuje na obzoru. Viceguvernér Luděk Niedermayer míní, že inflační prognóza volá po utažení měnové politiky, neboť je pravděpodobné, že růst cen způsobený zvýšením daní a regulovaných cen zvýší inflační očekávání. Opatrnější kvůli silné koruně chce být se zvyšováním sazeb další člen rady Pavel Řežábek.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v říjnu zrychlilo na čtyři procenta ze 2,8 procenta v září. Tůma dnes uvedl, že za růstem inflace z velké části stojí přechodné faktory, například vyšší ceny potravin a ropy. Dodal, že inflace by mohla dosáhnout zhruba pěti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám