Hlavní obsah

Velkodistributoři léků musí zaplatit 113 miliónů za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 113 milionů korun pro čtyři přední české velkodistributory léků. Firmy Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, Pharmos a Phoenix loni na několik dní přerušily dodávky léčiv do nejzadluženějších fakultních nemocnic. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se dopustily zakázané kartelové dohody. Novinářům to ve středu oznámil ÚOHS.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, firmy se nyní mohou obrátit na soud. Pokutu ale musí zaplatit. 

Společnosti Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, Pharmos a Phoenix, někdejší či nynější členové sdružení AVEL, se v minulém roce společně domluvily na přerušení dodávek léků do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům dlužily v té době asi 400 miliónů Kč. Bojkot trval několik dní.

"Všechno jsme na úřadě vysvětlili i to, že to nebylo domluvené, že to byla jen společná reakce na kroky pana ministra Ratha," řekl šéf sdružení AVEL Pavel Suchý. Blíž se prý vyjádří, až si přečte celé rozhodnutí.

Výši pokut určil soutěžní úřad podle obratů společností a polehčujících a přitěžujících okolností. Nejvíc, 53,736 miliónu, má zaplatit firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal sankci 18,638 miliónu, Gehe 16,831 miliónu a UniChem 23,859 miliónu korun.

"Problémem není, když distributoři chtějí dosáhnout úhrady svých pohledávek, nesmí ale k tomuto účelu koordinovat svůj postup při dodávkách léčiv nebo slaďovat obchodní podmínky," uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina.

Reklama

Výběr článků

Načítám