Hlavní obsah

České dráhy zažalovaly Novu za reportáž o Pendolinu

Novinky, znk
PRAHA

České dráhy (ČD) podaly žalobu ohledně uveřejnění odpovědi s jejich stanoviskem na reportáž TV Nova, která jednala o problémech rychlovlaků Pendolino. Reportáž byla podle ČD lživá. Podaly také trestní oznámení na neznámého pachatele z okruhu společnosti CET 21, která je provozovatelem televize. Nova si za reportáží stojí.

Článek

Reportáž odvysílala Nova 30. října ve večerních Televizních novinách. Podle ní si rychlovlaky Pendolino na řadě míst nerozumí se zabezpečovacím zařízením, špatně prý pracují například kolejová čidla signalizující přehřátí a nebezpečí požáru. Dráhy údajně proto nařizují výpravčím, aby vlak nezastavovali, i když čidlo hlásí problém.

ČD to ale odmítají a tvrdí, že zmíněné čidlo hlídá pouze nákladní vlaky a pro pendolina nemá význam.

"Problematiku redaktor Jiří Hynek v uvedené reportáži zkreslil, výpovědi zástupce ČD vytrhl z kontextu a zamlčel důležitá fakta. Tato reportáž je podle Českých drah nepravdivá a záměrně zmanipulovaná," stojí v tiskové zprávě ČD.

Podle podniku Nova porušila zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který ukládá provozovateli chovat se zpravodajsky neutrálně. České dráhy pak 2. listopadu odeslaly TV Nova žádost o odvysílání odpovědi na reportáž.

Nova: za reportáží si stojíme

"Za reportáží si stojíme, České dráhy v ní dostaly přiměřený prostor, aby prezentovaly své stanovisko," uvedl ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček.

Právo podat trestní oznámení na kohokoliv je legitimním právem jakéhokoliv občana nebo právnické osoby v České republice, dodal.

Podle ČD zatajila televize informace

ČD v dopise uvedla, že redaktor měl dostatek informací o tom, že čidlo, o kterém se v reportáži mluvilo, se používá především pro sledování případného zadření ložisek u nákladních vlaků, pro Pendolino nemá význam. "To má vlastní počítačovou diagnostiku a případný problém by okamžitě zjistil jeho strojvedoucí. Tento fakt redaktor veřejnosti zatajil a sestavil informace tak, že mají vlaky problémy," napsal podnik.

Žalobou chtějí tak ČD dosáhnout toho, aby Nova jejich odpověď odvysílala.

ČD tvrdí, že je Nova poškodila

Podnik také podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z nekalé soutěže.

"České dráhy se domnívají, že by v jednání neznámého pachatele z okruhu společnosti CET 21, spol. s r.o. a dalších osob podílejících se na přípravě, tvorbě a vysílání reportáže, bylo možné spatřovat naplnění skutkové podstaty trestného činu nekalé soutěže," napsaly ČD s tím, že "(pachatel) rozšiřoval o oznamovateli zjevně nepravdivé údaje, které mohly poškodit dobrou pověst a ohrozit chod a rozvoj podniku oznamovatele".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám