Hlavní obsah

Gazprom se bude podílet na distribuci plynu v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se chystá podepsat smlouvu, která mu umožní podílet se na distribuci zemního plynu z rakouského uzlu Baumgarten. Řekl to v úterý náměstek ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv. Baumgarten leží v blízkosti slovenských hranic a patří k hlavním distribučním uzlům v Evropě.

Článek

"V polovině prosince podepíšeme s našimi partnery v Rakousku smlouvu," řekl Medveděv na energetickém kongresu v Římě. Rakouský energetický koncern ÖMV letos v květnu sdělil, že podepsal s Gazpromem předběžnou dohodu o spolupráci. Ta bude spočívat v tom, že Rusové získají podíl v rozvodné síti ÖMV.

V rámci Evropy patří distribuční centrum Baumgarten ke třem klíčovým uzlům, které zajišťují distribuci zemního plynu. Loni přepravil zhruba 7,7 miliardy krychlových metrů plynu a od letoška přepravuje 1,3 miliardy metrů krychlových plynu každý měsíc.

Medveděv ale kromě plánů v Rakousku na kongresu pohrozil, že pokud Gazprom nebude moci v Evropě nakupovat přepravní a distribuční podniky, mohla by se Evropská unie ocitnout bez dodávek plynu. Unie už naznačila, že v budoucnu by mělo být odděleno vlastnictví producentů a distributorů, což má zamezit koncentraci vlivu.

Expanzivní plány Gazpromu přidělávají vrásky na čele evropským politikům. Ti se obávají, že Gazprom by měl až příliš velký vliv na trh, takže Rusko by mohlo jeho prostřednictvím v Evropě prosazovat svou politiku. Nad firmou má totiž kontrolu Kreml, který se nehodlá svého vlivu vzdát.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský Gazprom údajně usiluje o podíl v ÖMV

Ruský státní podnik Gazprom, který má monopol na export zemního plynu z Ruska, by chtěl získat podíl v rakouské ropné a plynárenské skupině ÖMV. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám