Hlavní obsah

Na nové domovy důchodců chybí peníze

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahájení nových rekonstrukcí či výstavbu domovů důchodců, ústavů, azylových domů a dalších zařízení sociální péče příští rok ministerstvu práce a sociálních věcí pravděpodobně nezbudou peníze.

Článek

Stát sice v rozpočtu na rok 2008 vyčlenil na zlepšení technického zázemí sociálních zařízení asi 710 miliónů korun, ty však padnou hlavně na již zahájené akce a projekty.

Končí totiž program z minulého období a na dobíhající projekty bude ministerstvo potřebovat víc peněz, než předpokládalo. Pokud tedy nebude státní rozpočet na příští rok při konečném schvalování změn posílen, ministerstvo nebude mít na nové akce peníze.

"Nový program Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb na období 2007-2013 byl schválen již v květnu. Pokud nebude tento program např. při projednávání zákona o rozpočtu na rok 2008 posílen, další nové akce se rozjedou až v roce 2009," řekla Právu ředitelka programového financování ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vendulka Zmeškalová.

Dokončí se jen 25 projektů

"Příští rok má být dokončováno dvacet pět akcí a projektů zahájených ve starém programovacím období. Na ty potřebujeme asi 650 miliónů korun. Zbývajících 60 miliónů je určeno hlavně na dofinancování již zahájených akcí, a to včetně čtrnácti poslaneckých. Část financí patrně spolkne i růst DPH, který se projeví v prodražení realizovaných staveb, a to i přesto, že finance na zaplacení vyšší sazby DPH budou muset hledat primárně samotní investoři. Těmi jsou nejčastěji kraje, obce, občanská sdružení nebo charity včetně těch církevních," dodala Zmeškalová.

MPSV říká, že peníze na nové projekty zatím nebudou také proto, že vláda letos neumožnila plné čerpání rezervních fondů, a ministerstvo zatím nedostalo ani 2 mld z Fondu národního majetku, které prý má slíbené již od roku 2005.

"Do obnovy ústavů a dalších sociálních zařízení jsme letos investovali asi 850 miliónů korun, a to včetně peněz ze svých rezervních fondů. Ty ale bohužel z rozhodnutí vlády nebylo možné čerpat v plném rozsahu. Potřebujeme proto více financí z rozpočtu," vysvětlila Zmeškalová.

Žadatelé, kteří se do nového programu přihlásí, zatím zůstávají na čekací listině. "Neoficiálně jsme je o tom informovali. Oficiální vyrozumění dostanou až po schválení státního rozpočtu na příští rok, až tedy bude o prostředcích rozhodnuto definitivně," uvedl Vratislav Vojnar z MPSV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám