Hlavní obsah

Na trhu je přebalovací pult plný ftalátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V českých obchodech se objevil přebalovací pult značky Nuvola, který má horní vrstvu vytvořenou z měkčeného PVC. Tato vrstva je až ze čtvrtiny své hmotnosti tvořena zdraví škodlivými ftaláty. Tyto látky se používají jako změkčovadla umělých hmot. Ministerstvo zdravotnictví před výrobkem varovalo, distributor jej povinen ho stáhnout z prodeje.

Článek

Lidem, kteří pult už zakoupili, musí obchodník vrátit peníze. Pult se vyrábí v Itálii, do Česka jej dováží brněnská firmy Baby Direct.

"Riziko pro děti spočívá v tom, že mohou výrobek olizovat, kousat, přičemž estery kyseliny ftalátové mohou přicházet do kontaktu s ústy s kůží dítěte nebo ulpívat na rtech a sliznici," uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Pult vysoce přesahuje povolený limit ftalátů. Podíl látek na hmotnosti potahové fólie je 27 procent, povolený limit je přitom 0,1 procenta hmotnosti.

Ftalátová změkčovadla mohou dětem v budoucnu způsobit zdravotní problémy, Ohrožují vývoj reprodukčních orgánů a v dospělosti mohou vést k neplodnosti. Ohrožují také vývoj zraku nebo kostry.

Reklama

Související témata:

Související články

ČOI loni zakázala prodej 27 hraček

Česká obchodní inspekce v loňském roce na tuzemském trhu objevila 27 druhů hraček, které mohou být dětem nebezpečné. Do evropského systému rychlého varování...

Výběr článků

Načítám