Hlavní obsah

Číňané překonali Exxon Mobil, mají nejdražší firmu světa

Novinky, BBC, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ

Čínská petrolejářská a plynárenská společnost PetroChina se stala po pondělním vstupu na šanghajskou burzu podle tržní hodnoty největší světovou společností a překonala svého amerického konkurenta Exxon Mobil.

Článek

Cena akcií PetroChina se během pondělního obchodování v Šanghaji téměř ztrojnásobila, čímž tržní hodnota společnosti překonala symbolickou hranici jednoho biliónu amerických dolarů (asi 20 biliónů korun). Tržní hodnota Exxon Mobil se odhaduje na necelou polovinu. 

Akcie státní společnosti PetroChina se obchodují například také v Hongkongu, v samotné Číně jsou v oběhu pouze asi 2 procenta jejích akcií.

Zisk neodpovídá, analytici varují před bublinou

Podle některých analytiků vyhnaly ceny na šanghajské burze spekulace, PetroChina se se svým ziskem nevejde ani mezi první padesátku nejúspěšnějších světových firem.

Většina odborníků však upozorňuje, že vývoj pondělního obchodování v Šanghaji ilustruje důvěru investorů v rozvíjející se čínskou ekonomiku.

Největší světové společnosti podle tržní hodnoty (v dolarech)
PetroChina1 bilión
Exxon Mobil488 miliard
General Electric407,5 miliardy
Microsoft346,71 miliardy
British Petroleum250 miliard

Reklama

Výběr článků

Načítám