Hlavní obsah

Zdražení másla na 60 korun je nesmysl, tvrdí zemědělci

PRAHA

Růst ceny čtvrtky másla až na 60 korun je podle zástupců Zemědělského svazu nesmysl. Takový krok podle nich neodpovídá růstu cen mléka. Razantní vzrůst ceny másla až na částku přesahující 60 korun ohlásila minulý týden jihočeská Madeta. Reagovala tím na stále se zvyšující výkupní ceny mléka.

Článek

Podle předsedy svazu Miroslava Jirovského by se ceny másla mohly v první polovině roku  zvednou o pět až šest korun. Zemědělci budou za litr mléka požadovat 10,3 až 10,5 koruny, nyní je to asi 7,8 koruny.

Již nyní ale lidé platí za máslo kolem 36 korun, někde cena dosáhla i na 40 korun. Podle zemědělců je to dáno tím, že ceny zvyšují hlavně zpracovatelé a marže si zvedli i obchodníci.

Se slovy šéfa Madety Milana Teplého o cenách másla kolem 60 korun, nesouhlasí konkurenti firmy ani obchodníci. Soudí, že firma by máslo za tak vysoké ceny prodala jen stěží. Konkurenti počítají s růstem ceny maximálně na 50 korun.

Vyšší ceny od zpracovatelů mléka se v konečných cenách mléčných výrobků v obchodech promítly výrazněji než podobný krok od pekařů.

Růst cen pečiva částečně utlumily obchodní řetězce. S dodavateli stále jednají o snížení cen.

Na ceny si chce posvítit ÚOHS

Kromě nespokojených reakcí spotřebitelů si potravinářské firmy vysloužily i kritiku od antimonopolního úřadu. Jeho předsedovi Martinovi Pecinovi vadí, že firmy v médiích mluví o tom co, o kolik a kdy budou zdražovat. To pomáhá konkurenci si také stanovit vyšší ceny, i když trh to nepotřebuje.

"Každý se snaží zdražování co nejdéle tutlat. Informovat o něm se nám jeví podezřelé. Nechceme do budoucna tyto aktivity připustit," uvedl Pecina s tím, že oznamování cen a následné jednání firem ve shodě může poškodit zemědělce, obchody i zákazníky.

Úřad chce dokonce zkoumat, zda se velcí výrobci mléka či pečiva nedopouštějí kartelu.

Ceny mléka vyskočily nahoru v celé Evropě. Suroviny je nedostatek hlavně kvůli zvýšené spotřebě v Asii. V Evropě se ho produkuje stále méně a navíc podražila krmiva pro dobytek.

Reklama

Související témata:

Související články

Z drahého másla nejvíc těží obchodníci

Mírně vyšší ceny, které nyní dostávají zemědělci za dodávky kravského mléka, využily některé mlékárny, ale zejména obchodníci k razantnímu zvýšení svých marží....

Výběr článků

Načítám