Hlavní obsah

České stavební firmy míří na východ

Právo, Martin Procházka, Jan Holý
ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco stavební výrobě v České republice se v posledních měsících moc nedaří a obor se potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, očekávají stavební firmy v blízké budoucnosti miliardové zisky z projektů v zahraničí, hlavně v Rusku a na Balkáně.

Článek

Tamější trhy jsou podle odborníků z hlediska expanze mnohem výhodnější než stavby v zemích Evropské unie, kde vstupu na trh stojí v cestě řada bariér.

Velké projekty v Rusku plánuje například Sekyra Group. "V Moskvě a dalších velkých ruských městech připravujeme projekty za miliardy korun. Příležitost vidíme i na Ukrajině či v dalších státech východní Evropy," řekl Právu generální ředitel Sekyra Group Luděk Schmidt. Podle něj je ruský trh velmi atraktivní hlavně proto, že není ještě příliš rozvinutý a je na něm dostatek peněz.

Do Ruska zamířila i liberecká společnost S group holding. V Nižném Novgorodu se podílí na výstavbě stovky bytů. V Bratislavě před nedávnem dokončila první budovu v rámci projektu Digital Park v hodnotě 3,2 mld. slovenských korun. Nově začíná podnikat také ve Spojených arabských emirátech, kam posílá své techniky. Firma má také zájem o vstup na rumunský a bulharský trh.

Metrostav chce stavět metro v Sofii

Po Bulharsku pokukuje rovněž společnost Metrostav. Uchází se o zakázku na výstavbu metra v hlavním městě Sofii. Pokud společnost v Sofii uspěje, chce tam podle mluvčího Františka Poláka zřídit dceřinou společnost.

"O projekty v infrastruktuře je velký zájem. Kdo se na Balkáně jednou chytí, má otevřeny dveře k dalším stavbám," uvedl Polák. Výsledek mezinárodních soutěží se podle něj dá ale těžko odhadovat. Firma v současnosti hledá pro novou dceřinou společnost ředitele, který by měl výstavbu metra na starost.

Pokud by společnost tendr v Sofii nezískala, měla by se podle Poláka rozhlížet po dalších zakázkách. Metrostav má zakázky také v dalších evropských zemích. Staví na Islandu nebo v Chorvatsku a své aktivity v zahraničí chce rozšiřovat. "Do Evropské unie nás nepustí, je tam řada bariér," řekl Polák. Společnost by se proto ráda uchytila ve východní Evropě.

PSJ postaví nemocnici ve Vietnamu

Větší orientaci na zahraniční trhy potvrzuje i jihlavský PSJ holding. Ten by měl ještě do konce roku zahájit práce na stavbě části nemocnice v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu. Kontrakt má hodnotu 20 miliónů dolarů.

Stavba je ale jen prvním krokem k realizaci rámcové dohody o provedení zakázek za celkem 300 miliónů dolarů, kterou podepsali PSJ, Komerční banka a významný vietnamský investor. Její součástí má být výstavba nových průmyslových center, hotelových komplexů či objektů pro infrastrukturu.

"PSJ hledá nové stavební trhy a právě Vietnam se v tomto směru řadí k nejperspektivnějším," uvedl Jaroslav Jirkovský, ředitel PSJ holding pro export. Skupina firem PSJ loni vytvořila celkové konsolidované výnosy 3,75 miliardy korun, zahraniční zakázky se na nich podílely asi osmi procenty. Do budoucna by jejich podíl na obratu měl převýšit 30 procent. PSJ chce opět působit v Rusku, o zakázce vyjednává rovněž v Tunisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám