Hlavní obsah

Česká spořitelna za tři kvartály vydělala přes osm miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, za letošní tři čtvrtletí zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 10,5 procenta na 8,12 miliardy korun. Loni za prvních devět měsíců finanční skupina ČS vydělala 7,35 miliardy korun. Spořitelna patří do skupiny rakouské Erste Bank.

Článek

"Dvouciferný hospodářský růst ve stále ostřejší konkurenci, v rychle se vyvíjejícím prostředí a v době oprávněně rostoucích požadavků klientů pokládám za skutečný osobní úspěch všech zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny," řekl předseda představenstva ČS Gernot Mittendorfer.

Na dosaženém zisku se podle spořitelny nejvíce podílel provozní zisk, který vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 17,5 procenta na 12,92 miliardy korun. Zvýšily se provozní výnosy a zároveň v porovnání s prvními dvěma čtvrtletími se zpomalil růst provozních nákladů.

Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 15,1 procenta na 17,84 miliardy Kč. Za jeho růstem podle spořitelny stojí především pokračující expanze úvěrových obchodů poskytovaných občanům i komerčním klientům. Klientské půjčky k třetímu čtvrtletí meziročně vzrostly o 25,4 procenta na 392,9 miliardy korun. Narostly rovněž úrokové příjmy z dluhových cenných papírů a příjmy z pronájmu budov.

Příjmy z poplatků a provizí vzrostly o 5,8 procenta na 7,13 miliardy korun. Hlavním zdrojem příjmů z poplatků jsou platební transakce, avšak zvýšily se například i příjmy z poplatků a provizí z úvěrů nebo příjmy z investování do investičních fondů a z operací na kapitálových trzích.

Čistý zisk z obchodních operací ve srovnání s minulým obdobím vzrostl o 6,9 procenta na 1,18 miliardy korun, naopak mírně klesly výnosy z operací s cizími měnami. Výnosy z pojišťovnictví se zvýšily o 32,6 procenta na 0,36 miliardy korun.

Závazky ke klientům meziročně vzrostly o 17,7 procenta na 632,87 miliardy korun. Poměr klientských pohledávek ke klientským úvěrům se zvýšil na 62,1 procenta z 58,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám