Hlavní obsah

Ropa vyšplhala na 93 dolary za barel

NEW YORK

Cena ropy dále stoupá. V pondělí při elektronickém obchodování dosáhla dalšího rekordu, když se v barel prodával za více 93 dolary. Důvodem byla zpráva mexické státní společnosti Pemex (Petroleos Mexicanos), že o pětinu sníží svou produkci kvůli bouři.

Článek

Cena lehké ropy s dobou dodání v prosinci proto vzrostla při elektronickém obchodování v New Yorku o 1,34 dolaru za barel na 93,20 dolaru. Později však klesla na 92,43 dolaru. To je stále více než dosavadní rekord z pátku, kdy cena vyšplhala na 92,22 dolaru poté, co 19. října překročil devadesátidolarovou hranici.  

Mexiko snížilo už v neděli těžbu v Mexickém zálivu o 200 000 barelů denně kvůli špatnému počasí a blížící se bouři. Nyní ji sníží o dalších 400 000 barelů. Pemex vytěží denně 3,2 miliónu barelů.

Oznámení přišlo poté, co v oblasti Blízkého východu sílí napětí, neboť Turecko hrozí invazí do Iráku. Ceny rostou i kvůli dalším americkým sankcím vůči Íránu, který je čtvrtým největším producentem ropy na světě. Neklidné je ni na pobřeží největšího afrického vývozce, v Nigérii, kde pokračují únosy zahraničních pracovníků v deltě Nigeru. V pátek tak bylo uneseno šest zaměstnanců zahraničních ropných firem. K růstu napomáhá i slabý dolar, kdy se investoři americké měny zbavují a nakupují suroviny.

Situace stále není tak zlá jako za ropné krize

Podle analytiků ale stejně není situace tak zlá jako na počátku osmdesátých let, kdy se barel prodával za 38 dolarů. To by současná cena musela vzrůst na 96 až 101 dolar na barel. V příštím roce ovšem může cena překročit stodolarovou hranici.

Cena vzrostal i v Evropě, v Londýně barel ropy Brent dodané v prosinci vyšplhal o 80 centů na 89,49 dolaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám