Zvýšení cen o dvacet procent už od 1. listopadu oznámila největší tuzemská pekárenská společnost United Bakeries. "Bude se to týkat jak rohlíků a housek, tak i chleba," sdělil spolumajitel firmy Marko Pařík. United Bakeries, což jsou spojené firmy Odkolek a Delta Pekárny, mají v oboru vedoucí postavení s podílem kolem 25 procent. Zdražení původně avizovaly až od 1. ledna 2008.

Záměr zdražit od listopadu v průměru také o pětinu už dříve oznámila dvojka na českém pekárenském trhu, firma Penam ze skupiny Agrofert Andreje Babiše. "Rostoucí ceny pšenice, energií a lidské práce se musí promítnout i do cen pečiva," uvedl již dříve generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík.

Menší pekaři obvykle upravují ceny podle toho, jak jim to situace v místě či regionu a okolní konkurence dovolí.

Obilí je dvakrát dražší než loni

Hlavními důvody zdražování jsou enormní růst cen potravinářského obilí, růst cen energií a v neposlední řadě i růst mezd. Kilogram potravinářské pšenice dnes stojí 6,50 Kč v porovnání s loňskými 3,50 Kč. Žito pekaři nakupují jen o málo laciněji. Na kile chleba tak pouze zdražení základní suroviny dělá podle pekařů kolem 3 korun.

V jaké míře a konkrétní výši se promítne zdražení pekařů do konečných cen pečiva nebo chleba pro zákazníky, to se ukáže po 1. listopadu, kdy představí své ceny obchodní řetězce. V nich se dnes v Česku prodává až 70 procent pekárenských výrobků.

Z pohledu pekařů není zdražení nijak mimořádné. Na jednom rohlíku to dělá 20 a 30 haléřů, na kilogramu chleba kolem 3 až 5 korun podle druhu. Jak Právo zjistilo, od pekařů nakupují obchodní řetězce obyčejný rohlík za ceny kolem 1,10 Kč, při množstevních a jiných slevách ještě za méně, průměrná obchodní cena 1 kg chleba činí podle statistik něco přes 14 korun.

Pokud největší obchodníci nakonec nepřekvapí, mohl by po cenových úpravách obyčejný rohlík stát 2,40 až 2,50 Kč, kilogram chleba 23 až 25 Kč. Jednání o cenách dalších pekárenských výrobků na příští rok ještě probíhají.

Ceny drží velká konkurence

"Pekařské ceny u nás dlouhodobě stagnují, v posledních deseti letech se nám do nich nepodařilo promítnout ani běžnou inflaci. Kdyby se zohlednila, měli by už teď pekaři prodávat obchodu kilogram chleba za 22 korun," řekl Právu Stanislav Musil, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR.

V oboru s tisíci podnikatelskými subjekty podle něho vládne tvrdá konkurence a zisky zejména menším firem z oboru nejsou nijak vysoké. K očekávanému vývoji cen se podle Musila svaz kvůli udržení soutěžního prostředí zásadně nevyjadřuje.

Velké obchodní společnosti u tohoto sortimentu postupují naopak koordinovaně. Ceny chleba a pečiva se u nás zvyšují v určitých vlnách. Ceny na pultech jsou - na rozdíl od prodejních cen pekárenských firem - ve většině řetězců shodné. Obyčejný tukový rohlík tak dnes stojí všude téměř bez výjimky 1.90 Kč. Brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tento stav dlouhodobě toleruje.