Hlavní obsah

V centru Prahy je nový nákupní komplex, podle Knížáka zrůdný

PRAHA

Nové nákupní centrum Palladium bylo ve čtvrtek otevřeno na náměstí Republiky v centru Prahy. Centrum vzniklo přestavbou bývalých kasáren. Při příležitosti jeho otevření vyrostlo na náměstí obří pódium, které přitáhlo stovky lidí. Bavila je řada hvězd českého showbyznysu. Stavba má i své kritiky, například ředitel Národní galerie Milan Knížák ji označil za zrůdnou.

Článek

Přestavba bývalých kasáren v nákupní centrum byla předmětem sporů. Její kritici poukazovali především na to, že centru Prahy víc chybí parky, udržovaná zeleň a dětská hřiště než další obchodní komplexy.

Nová nákupní galerie bude návštěvníky lákat především na občerstvení, kterému bude patřit celé patro. Kromě tří desítek restaurací bude v centru přes 170 obchodů. Tři patra z celkových pěti budou patřit módě a módním doplňkům. Dalším lákadlem Palladia jsou archeologické nálezy, které byly objeveny při průzkumech předcházejících stavbě. Součástí interiéru jsou torza románských paláců.

:. Interiér nákupního a kancelářského komplexu Palladium na náměstí Republiky v Praze. Foto: ČTK/Michal Doležal

Čas do otevření odpočítávaly obří digitální hodiny, na nichž ubývaly sekundy. Na otevření dveří nového centra si koupěchtiví Pražané museli počkat až do pozdějšího večera. Do té doby jim večer zpříjemňovaly například skupiny Support Lesbiens, Peha, Dan Bárta, Ewa Farna nebo Iva Frühlingová.

:. Otevření nákupního a kancelářského komplexu Palladium na náměstí Republiky v Praze předcházela hudební show před bývalými kasárnami. Foto: ČTK/Michal Doležal

Na náměstí byly i stánky s občerstvením. Ceny nebyly nijak lidové. Například pivo v kelímku stálo 30 korun, opečená klobása padesátikorunu. Navzdory tomu byly stánky v obležení.

Knížák: zrůdná stavba, která neměla vzniknout

Svou nelibost nad Palladiem vyjádřil ve čtvrtečním Pressklubu Frekvence 1 také ředitel Národní galerie Milan Knížák.

"Já si myslím, že Praha si nezaslouží takové zrůdnosti," uvedl Knížák s tím, že ho na stavbě komplexu zaujala i rychlost, s jakou obří nákupní centrum vzniklo.

"Problém je ten, že investoři chtějí, aby se jim všechno vrátilo hned. Když dělají obchodní centrum, tak tam chtějí nacpat co nejvíce obchodů, aby se jim vrátily ty investice co nejdříve a rychle vratné investice jsou podle mě to nejhorší, co ohrožuje města a vůbec jaksi stavební struktury," uvedl pro Frekvenci 1 Knížák.

Na přestavbu bývalých kasáren má Knížák jasný názor: "Zahušťuje to město neuvěřitelným způsobem. Ničí to kvalitní architekturu, která nebyla bůhvíjaká, ale byla svým způsobem svérazná. To místo mohlo fungovat i bez těchto zhůvěřilých dostaveb. Myslím si, že se dalo využít lépe."

Anketa

Potřebuje podle vás Praha další nákupní centra?
Ano
12,4 %
Ne
87,6 %
Celkem hlasovalo 11604 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám