Hlavní obsah

Roman: ČEZ chce být evropskou energetickou šestkou

PRAHA

Společnost ČEZ se chce stát během čtyř let šestou největší energetickou firmou v Evropě. Ve středu to řekl generální ředitel firmy Martin Roman. Nyní zaujímá firma ČEZ, kterou ze dvou třetin ovládá stát, na starém kontinentě podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmou příčku.

Článek

"Naší ambicí by mělo být evropskou šestkou za čtyři roky. Ono se to nezdá, ale když si uvědomíte, že čtyři největší evropské firmy mají od ostatních obrovský odskok, tak je to velmi ambiciózní cíl," řekl Roman.

Evropskou jedničkou je dnes francouzský gigant EdF, následuje německý koncern E.ON. "Kdyby se to podařilo, byl by to mimořádný úspěch," dodal šéf ČEZ, kterému dozorčí rada minulý týden prodloužila funkční období v čele firmy na další čtyři roky s platností od února 2008.

ČEZ se chce posunout nahoru v žebříčku především díky akvizicím či výstavbě nových zdrojů. Prostor pro firmu přitom existuje především ve střední a jihovýchodní Evropě. "V západní Evropě trh spíše monitorujeme, tam je z logiky věci dost silných domácích hráčů, kteří mají dostatek prostředků," řekl Roman. Firma tam navíc ztrácí výhody, které má oproti podnikům ze Západu například v jihovýchodní Evropě.

Společnost hodlá investovat v jihovýchodní Evropě

"To jsou teritoria, která budou procházet privatizací. ČEZ má v těchto zemích přirozené výhody, protože dobře zná jazyk a kulturu; víme, jakou transformací ekonomiky projdou, a jak transformovat energetické společnosti, pokud uspějeme při jejich koupi. To je naše výhoda, kterou německé firmy nemají," řekl Roman.

Jednou z priorit zahraniční expanze ČEZ je podle Romana Polsko. "Rádi bychom v Polsku zvýšili naše zastoupení, jak ve výrobě, tak v distribuci elektrické energie. Sledujeme kroky nové vlády, zda umožní energetickým společnostem více se angažovat," uvedl. ČEZ vlastní v Polsku dvě uhelné elektrárny a na tamním trhu má zhruba dvouprocentní podíl.

ČEZ se zajímá i o Turecko

 Vedle již oznámených projektů v Bosně a Hercegovině, kde se firma podílí na výstavbě nové uhelné elektrárny, a v Rusku, kde o výstavbě nových paroplynových a uhelných bloků jedná, se ČEZ zajímá rovněž o Turecko.

"Turecko je pro firmy, které chtějí investovat do rozvoje energetiky, zemí zaslíbenou," naznačil Roman. ČEZ již dříve podal nabídku na dostavbu uhelné elektrárny v lokalitě Afsin Elbistan, turecká vláda ale soutěž zrušila.

"Dnes se odehrává tvrdý boj o každou příležitost. V evropské energetice je nyní díky vysokým cenám elektřiny poměrně příznivá doba. Většina evropských firem má hotovost, kterou chce uplatnit do růstu prostřednictvím akvizic," uzavřel Roman.

Největší energetické firmy v Evropě podle tržního kapitálu* (v miliardách eur)
EdF140,6
E.ON89,1
Iberdrola54,5
Enel50,3
RWE49,5
Endesa39,3
UES34,9
ČEZ27,3
Centrica20,6
Vattenfall13,0
* - vyjadřuje hodnotu firmy podle tržního ohodnocení ceny jejich akcií
Zdroj: Bloomberg, Forbes, ČEZ

Reklama

Související články

ČEZ chce postavit novou elektrárnu v Moskvě

Tuzemská energetická skupina ČEZ zvítězila ve výběrovém řízení a postaví v Moskvě tři paroplynové bloky o celkovém výkonu 600 megawatt (pro srovnání každý blok...

Výběr článků

Načítám