Hlavní obsah

Japonské firmy už v Česku proinvestovaly 100 miliard

– PRAHA
Právo, svj

Příliv japonských investic do Česka stále sílí. Firmy ze země vycházejícího slunce považují ČR už několik let za nejlepší investiční prostředí v celém regionu východní a střední Evropy. Japonští investoři, které přilákala agentura CzechInvest, se již v ČR zavázali proinvestovat přes sto miliard korun. Vyplývá to z pololetní statistiky agentury.

Článek

O nových investicích a širší podpoře pro technologicky náročné projekty jednají představitelé CzechInvestu tento týden přímo v Japonsku.

Celkem se u nás usadilo už téměř 200 japonských společností. Od roku 2000 se Česku daří získávat naprostou většinu všech nových japonských investičních projektů, které směřují do střední Evropy. Počet lidí, které u nás japonské firmy zaměstnávají, brzy překročí 38 tisíc. Řadu projektů do Česka přilákala také automobilka TPCA, která v únoru 2005 spustila výrobu v Kolíně.

"Jen letos nás kontaktovala nejméně desítka japonských společností, které uvažují tom, že rozšíří své podnikání do ČR," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Roman Čermák. Dodal, že z českého pohledu je nejdůležitější podpora projektů směřujících do vědy a výzkumu, které navazují na současnou velmi silnou japonskou výrobní základnu v ČR.

Výzkumná a vývojová střediska už v Česku založily čtyři japonské firmy. Většina japonských společností u nás podniká v automobilovém průmyslu, ve strojírenství a v elektronice.

Reklama

Výběr článků

Načítám