Hlavní obsah

Česká měna překonala další rekordy

Novinky, toh
PRAHA

Koruna zahájila nový týden překonáním pátečních rekordů k euru i dolaru, když ráno posílila na 27,17 Kč/EUR a 18,89 Kč/USD. Silnou korunu Novinkám potvrdila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní může mít kurz koruny příznivý dopad na ceny elektroniky a bílého zboží.

Článek

"Další maxima české měny mohou následovat ještě v dalších dnech. Následně by mělo dojít ke korekci, protože ve čtvrtek bude zasedat Česká národní banka, která bude rozhodovat o zvýšení úrokových sazeb, což bude pro korunu brzda," uvedla Horská. Podle ní ČNB sazby nezvýší.

Koruna sílí v posledních několika dnech zejména díky oslabujícímu dolaru a také obratu investorů ke středoevropským měnám. S tím souvisí i zpevnění slovenské koruny či polského zlotého.

Silná koruna zlevní elektroniku

Pozitivní vývoj kurzu koruny ovlivní zdražování benzínu a zlevnění elektrozboží. Podle analytičky by ceny některých výrobků mohly klesat především před Vánocemi.

"Posilující koruna to bude brzdit růst cen ropy, a pohonné hmoty nebudou tudíž tolik zdražovat. Dále lze očekávat zajímavé akční nabídky u elektroniky a bílého zboží, popřípadě počítačových komponentů," komentovala Horská. Dodala, že cen potravin se to týkat nebude.

Koruna skončí na 27,50 za euro

Podle prognóz analytiků by mělo ve třetím čtvrtletí letošního roku dojít ke korekci a koruna by měla končit na 27,50 za euro. "Očekáváme, že během listopadu a prosince se trend obrátí a dolar začne posilovat a kurz koruny tedy oslabí," uzavřela analytička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám