Hlavní obsah

Cena ropy poprvé překročila hranici 90 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/SINGAPUR

Při nočním elektronickém obchodování v New Yorku v noci na pátek cena americké lehké ropy poprvé v historii překročila hranici 90 dolarů. Růst souvisí nejen s nástupem zimy, před níž ceny ropy vždy rostou, ale hlavně s oslabováním dolaru, suroviny nyní představují zajímavější investici. Navíc panují obavy ze vpádu Turecka na sever Iráku.

Článek

V noci na pátek se lehká americká ropa West Texas Intermediate prodávala za 90,02 dolaru za barel, po otevření dálněvýchodních burz ale kolem 8 ráno SELČ její cena klesla na 89,54 dolaru za barel, což je ale stále o sedm centů více, než za kolik se prodávala před uzavřením newyorské burzy. Dále však klesala až na 89,27 dolaru. Severomořská lehká ropa Brent zlevnila o 18 centů na 84,42 dolaru, při nočním elektronickém obchodování její cena dosáhla 84,60 dolaru za barel. 

Kvůli růstu cen ropy - už na začátku měsíce překonala West Texas Intermediate hranici 84 dolarů - se mimořádně sejdou představitelé zemí produkujících ropu, sdružení v kartelu OPEC, už 17 listopadu, což je o tři týdny dříve, než bylo plánováno. Oznámil to nigerijský ministr ropného průmyslu Odein Ajumogobia.

"Dolar opět oslabil, což přilákalo určité investice do ropy," řekl analytik David Moore ze společnosti Commonwealth Bank of Australia. "Přetrvávají obavy, že situace na ropném trhu zůstane během zimy na severní polokouli napjatá," dodal. ¨

Pokles dolaru, který se dostal na nejnižší úroveň k euru a už tři týdny klesá i k jenu, vede investory k přesunutí zájmu o suroviny. Kromě cen ropy rostou i ceny zlata. Zlepšení situace analytici nečekají kvůli špatným údajům americké ekonomiky. Roste očekávání, že opět zasáhne americká federální rezerva a ještě tento měsíc sníží úrokové sazby ze současných 4,75 procenta.

Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Rodrigo Rato ve čtvrtek uvedl, že rychlý růst cen ropy zatím nemá na globální ekonomiku větší dopady, ale později by ji mohl nepříznivě ovlivnit.

K růstu cen také přispívá velký zájem o ropu rychle se rozvíjející čínské a indické ekonomiky i nestabilní situace v zemích Blízkého východu. Obavy vyvolává rozhodnutí tureckého parlamentu, který schválil útok na pozice kurdských separatistů na severu Iráku v Kurdistánu, kde jsou bohatá naleziště ropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena ropy je na historickém maximu

Cena americké ropy v pátek večer vystoupila na nový rekord 84 dolarů za barel. Ropu tlačí vzhůru obavy z napjatých dodávek před zimou na severní polokouli...

Výběr článků

Načítám