Hlavní obsah

Ministerstvo chce prodloužit zákaz jízdy kamiónů o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci ministerstva dopravy se ve čtvrtek nedohodli se sdružením autodopravců Česmad Bohemia a Svazem průmyslu a dopravy na kompromisním řešení víkendového zákazu jízd kamiónů. Ministerstvo tak Sněmovně předloží svůj vlastní návrh - prodloužit zákaz jízdy kamiónů v pátek od 14:00 místo dosavadních 17:00.

Článek

Nově by také kamióny nemohly jezdit v sobotu od 7:00 do 13:00, tento zákaz platil dosud jen o prázdninách. Nyní platí zákaz jízdy jen v pátek od 17:00 do 21:00 a po celou neděli až do deseti hodin večer.

"Nejsme schopni najít společnou řeč. Některé připomínky dopravců do návrhu zapracujeme, ale boj o dobu zákazu jízd se zřejmě přesune do Sněmovny," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Jak by se mohl zákaz rozšířit
Nynější omezení mimo prázdniny
páteksobotaneděle
--13:00-22:00
Omezení o prázdninách
páteksobotaneděle
17:00-21:007:00-13:0013:00-22:00
Návrh ministerstva dopravy
páteksobotaneděle
14:00-22:007:00-13:007:00-22:00

Podle dopravců bude mít opatření vliv na celé hospodářství, protože zásobování se omezí na čtyři a půl dne v týdnu. Hrozí, že pokud se zákaz jízdy prodlouží, zdraží zboží, které kamióny přepravují.

Podle mluvčího Česmadu Martina Felixe mělo ministerstvo podpořit návrh pátečního zákazu statistikou nehodovosti, která se ale ukázala být pouze "snůškou irelevantních statistických údajů, mnohdy lživě interpretovaných". Česmadu vadilo, že ve statistice byla zahrnuta i menší nákladní auta, kterých by se zákaz jízdy netýkal.

Ministerstvo argumentuje tím, že víkendový zákaz má snížit počet nehod. Na silnicích první třídy, které procházejí obcemi, má také zákaz zajistit, aby si lidé, kteří bydlí kolem silnic, od hluku aut o víkendu odpočinuli.

Reklama

Související články

Kamióny nesmí v pátek večer na dálnice

Pátek 13. července byl první den, kdy kamióny nesměly vyjet na silnice odpoledne. Opatření platí podle silničního zákona o prázdninách. Minulý pátek...

Výběr článků

Načítám