Hlavní obsah

Spory kolem jádra mohou ohrozit koalici

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD má šanci najít spojence ve snaze rozbít vládní koalici na sporu o rozvoj jaderné energetiky. Kromě rebelů ODS kolem Vlastimila Tlustého by plán ČSSD mohli podpořit i dva její bývalí poslanci. Část koalice k nelibosti premiéra Mirka Topolánka a šéfa zelených Martina Bursíka hrozí podporou návrhu ČSSD místopředsedy Milana Urbana.

Článek

Ten chce, aby napříště energetickou koncepci vlády neschvalovali jen ministři, ale poslanci. To by mohlo znamenat průlom. Koaliční smlouva totiž z podnětu zelených zakazuje "plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků.

"Vede nás to do energetické propasti, protože kdybychom to neřešili dnes, můžeme mít za 12, 13 let velký nedostatek elektřiny," argumentuje Urban.

"Jsem odchovanec atomového dědka"

Miloš Melčák, který s Michalem Pohankou jinak pomáhá Topolánkově vládě, dal najevo sympatie k Urbanovu návrhu. "Myslím, že to je gramotně napsané," řekl Právu. Je zastáncem rozvoje atomové energie. "Jsem odchovanec atomového dědka (exministra Miroslava Grégra)," řekl Právu.

V srpnovém prohlášení Topolánek a Melčák s Pohankou uvedli výčet oblastí, v nichž přeběhlíci případně podpoří vládu. Jaderná energetika mezi nimi není.

Pro rozvoj jádra jsou většinou i komunisté, kteří se soc. dem. a dvěma přeběhlíky mají ve Sněmovně polovinu, tedy sto hlasů. Pokud by se přidalo zhruba sedm členů platformy ODS, mohla by ve Sněmovně vzniknout "proatomová" většina.

Nejhlasitějším kritikem zelených se stal místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Klas (ODS), který tvrdí, že si nelze nechat diktovat zásadní věci od pidistrany. Vládu proto veřejně vyzve, aby kolem energetické koncepce nemlžila. A přidávají se další platformisté v ODS, např. Jan Schwippel či Juraj Raninec.

"Urbanův návrh považuji za docela zajímavý, schvalování koncepce v parlamentu by bylo užitečné. Už proto, že vlády se střídají i v průběhu volebního období," řekl Právu Schwippel.

Ještě se poradí Na otázku, zda návrh soc. dem. podpoří, odpověděl: "Intenzívně se tím zabývám, hovořím o tom s odborníky a určitě to není věc, kterou bych šmahem odsoudil." A Tlustý tvrdí: "Nemůže pokračovat stav, kdy se kolem koncepce chodí jako kolem horké kaše."

Není celý spor výrazem rodící se velké "atomové" koalice s ODS? Šéf ČSSD Jiří Paroubek to popřel. Podle něho jde o klasickou opoziční práci - předkládání alternativ. "Koalice s ODS je možná jen v krajním případě," reagoval pro Právo.

"Oslabilo by to vládu"

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) označil Urbanův návrh za test ODS. "Kdybychom tohle přijali, znamenalo by to, že opozice kdykoli zlikviduje jakoukoli koaliční vládu, protože si vezme jedno ustanovení koaliční dohody a usnese se ve Sněmovně jinak," reagoval pro Právo.

Rovněž Karel Schwarzenberg (za SZ) říká: "Jako ministr zahraničí hájím Temelín, ale máme koaliční smlouvu, že se nebudou stavět další elektrárny."

Podle šéfky klubu zelených Kateřiny Jacques by mohlo hlasování některých poslanců ODS ve prospěch Urbanova návrhu "být porušením koaliční smlouvy." Naopak šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek soudí, že by to tak nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám