Hlavní obsah

Indické akcie poklesy o devět procent, omezí se příliv kapitálu

Novinky, DPA, BBC,
DILLÍ

Hlavní indický akciový index ve středu poklesl o devět procent. Důvodem bylo rozhodnutí regulačního úřadu urychleně omezit příliv zahraničního kapitálu, aby se akciový trh přestal přehřívat. Index Sensex z úterní rekordní hodnoty 19 174 poklesl na 17 544. Pak bylo obchodování na hodinu přerušeno.

Článek

Poté se index zotavil a vystoupil na 18 236 bodů, což představuje ve srovnáním s úterními hodnotami pokles o 4,28 procenta. Indický ministr financí Čidambaram oznámil, že není důvod k panice a že zahraniční kapitál je v zemi stále vítaný a že žádný zákaz nebyl vyhlášen. "Ale v současnosti je důležité bohaté toky kapitálu omezit," dodal.

Jedním z důvodů je, že zatím není jasné, odkud pocházejí peníze, které jdou do indických společností. Regulátor proto doporučil vytvořit indický investiční fond, který by podporoval domácí společnosti. Není však jasné, odkud by se měl vzít kapitál pro tento fond.

Přehřívání dokládalo i posilování rupie, jež od začátku roku posílila vůči dolaru o 11 procent. V úterý byl dolar za 29,31 rupie, ve středu už ale indická měna oslabila, dolar se prodával za 39,90 rupie.

Šitin Desaj ze společnosti DSP Merrill Lynch uvedl, že trh nervózně reaguje na regulační opatření. Krok však vítá. "Je to první krok k zpřísnění norem pro zahraniční investice, což je zdravé," řekl.

Indii mnozí investoři považují za jeden z nejbezpečnějších přístavů uprostřed celosvětového propadu akciového trhu po krizi amerických hypoték. Indická ekonomika je jednou z nejvýkonnějších na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám