Hlavní obsah

Poslanci zahájí boj o rozpočet

PRAHA

Poslanci v úterý odhlasovali, že rozpočet v prvním čtení projednají ve středu. Bude se hlasovat pouze o výši příjmů a výdajů. Vláda odsouhlasila rozpočet se schodkem 70,8 miliard korun. O tom, kolik peněz který resort na jaký projekt dostane, se bude rozhodovat až v dalších čteních. Před Poslaneckou sněmovnou v úterý protestovalo několik desítek učitelů. Nelíbí se jim, kolik peněz je určeno pro resort školství.

Článek

Poslanci ČSSD podle svého šéfa Michala Haška navrhnou a posléze podpoří zamítnutí vládního návrhu státního rozpočtu pro příští rok v prvním čtení. "Je vázán na ten tzv. Topolánkův batoh," zdůvodnil Hašek s tím, že sociální demokraté odmítají vládní stabilizaci veřejných rozpočtů.

KSČM bude hlasovat pro zamítnutí návrhu. Norma ale zřejmě ve středu projde, podporu jí slíbili koaliční zákonodárci a také poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

"Já pevně doufám, že rozpočet projde, protože je to maximum možného," řekl v úterý ministr financí Miroslav Kalousek. O definitivní podobě budou poslanci rozhodovat v prosinci.

Před Sněmovnou se sešli učitelé

Proti podobě rozpočtu na příští rok protestovali v úterý odpoledne učitelé. Vadí jim, že výdaje do školství rostou pomaleji, než by měly. Požadují pro resort více peněz.

Vláda sice chystá na příští rok zvýšení platů učitelů, ale pouze o 1,5 procenta, což se školským odborům zdá málo. Toto zvýšení podle nich nepokryje ani inflaci a ve skutečnosti reálné mzdy naopak klesnou.

Demonstrující učitelé nabízeli poslancům koupi pejska, aby tím podpořili školství. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Ministerstvo školství ústy odstoupivší ministryně Dany Kuchtové argumenty učitelů nepovažuje za oprávněné a podotýká, že platy vzrostou více, protože počet zaměstnanců ve školství se sníží.

Stížnost proti reformě

Poslanci ČSSD už podepsali proti reformě ústavní stížnost a nejspíš ji tento týden odešlou Ústavnímu soudu. Chtějí se tak domoci zrušení reformního zákona nebo alespoň jeho částí, které nesouvisejí s daněmi. Reformě vytýkají protiústavnost, a to např. zaváděním poplatků za lékařskou péči, procedurální chyby při jejím přijímání i fakt, že jediný zákon mění přes 40 norem na bázi tzv. přílepků.

Hašek ústavní stížnost podává jen ČSSD, která disponuje dostatečným počtem hlasů. Je jich potřeba 41 v případě poslanců, 17 v případě senátorů. KSČM disponuje 26 hlasy ve Sněmovně a třemi v Senátu.

Reklama

Související články

Před vládou demonstrovalo 300 učitelů

Před Úřadem vlády se ve středu odpoledne sešlo asi 300 učitelů. Protestovali proti výši výdajů do školství. Vláda na příští rok plánuje, že je zvýší pouze...

Vláda schválila rozpočet na rok 2008

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) na své středeční schůzi schválil návrh rozpočtu na příští rok. Ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády...

Výběr článků

Načítám