Hlavní obsah

Rozpočty domácností čeká od ledna zemětřesení

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rodinné rozpočty většiny českých domácností čeká koncem letošního roku a zejména od ledna 2008 největší cenové zemětřesení od 90. let minulého století. Zdraží potraviny, nájmy, energie a lidé si připlatí i na zdravotnictví.

Článek

Největší cenové skoky budou nejvýraznější u položek, které již dnes spolknou největší část rodinných příjmů - jedná se o potraviny, energie, dopravu, nájmy a náklady na bydlení, poštu, zdraží ale i dodávané teplo a vody.

Do cen některých položek se navíc promítne od ledna i zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent. Zcela nově se začne od ledna příštího roku platit za zdravotnické služby.

Celé skupiny rodin a domácností tak budou tlačeny k tomu, aby změnily způsob hospodaření, zejména výdajů a následně i životní styl. Změny pocítí zejména rodiny důchodců, rodiny s nižšími a středními příjmy a rodiny, kde je zaměstnán jen jeden člen, tedy samoživitelek a samoživitelů.

Kupní síla většiny lidí bude nižší

Jedinou skupinou domácností, kde nebude třeba zásadně řešit rodinné finance, jsou rodiny s příjmy nad 40 tisíc korun. Většině lidí však podle ekonomů zvýšení cen stát kompenzovat rovnou daní nebude.

I dnes je téměř všem analytikům jasné, že průměrné zvýšení důchodů o 346 korun nemůže pokrýt zvýšený nárůst životních nákladů. Stejně na tom bude i většina státních zaměstnanců, kterým vláda slíbila zvýšit platy v příštím roce o 1,5 procenta, což nemůže pokrýt ani inflaci. Očekává se, že ceny za celý rok vzrostou až o 4 procenta.

I když se v některých položkách nebude jednat o nezaplatitelné sumy (zvýšení poštovného o 2,50 Kč), problém spíše způsobí fakt, že se zdraží prakticky všechny položky rodinných výdajů.

Především ty, bez kterých se nelze obejít (placení nákladů spojených s bydlením) či které nelze nahradit jinak (výdaje za potraviny). Navíc se cenový skok bude kumulovat. A to bude vzhledem k hypotékám a půjčkám pro některé rodiny představovat problém.

Šetřit, kde se dá

Na cenový posun zareaguje většina rodin tak, že omezí ty výdaje, bez kterých se obejít lze. Dá se očekávat, že se v řadě českých rodin zmenší již tak nijak mimořádné výdaje za kulturu, knihy, časopisy. To ale na druhé straně poznamená životní styl rodin.

Sociologové varují, že již dnes řada dětí nemůže chodit na některé zájmové kroužky, jezdit na lyžařské školní zájezdy, protože prostě v rodinné kase na to nejsou peníze. Například výlet, návštěva kina, divadla představuje pro rodiny několikasetkorunový zásah do rodinného rozpočtu. Nositelem kultury se tak může stát televize.

Spořit, ale jinak

Od ledna se změní míra a charakter úspor. Lidé budou muset začít více spořit na stáří.

Dopady na rodiny budou individuální - více je pocítí rodiny důchodců, kteří nemají možnost si přivydělat či kde je jejich jediný příjem státní penze (což je případ 95 procent českých penzí).

Tyto rodiny ale současně nejvýrazněji pocítí nárůst těch výdajů, které musí platit a kde nemohou šetřit - v nájmech, cenách energií a cenách potravin. Ty tvoří ve výdajích důchodců rozhodující položky, větší než v jiných typech rodin.

Změny struktury výdajů a pohyb cen mohou pocítit i ty domácnosti, které jsou zadlužené (české rodiny dluží finančním institucím kolem 600 miliard Kč), může se zhoršit schopnost svoje dluhy splácet.

Struktura výdajů průměrné české domácnosti (průměrné výdaje na osobu za měsíc)
položkaprůměrná výše výdajů v Kčprocentní podíl z rozpočtu rodinyvýhled položky v roce 2008
potraviny a nealko nápoje173220cena poroste
alkoholické nápoje, tabák2432,8cena poroste
bydlení, voda, energie, paliva173020cena výrazně poroste
z toho samotné bydlení145916,8cena výrazně poroste
doprava105212,1cena výrazně poroste
telekomunikace, pošta3964,6cena poroste
zdraví1872,2cena výrazně poroste, zavádějí se poplatky
služby89310,3cena poroste
kultura, rekreace88810,2cena poroste
stravování(společné)4475,1cena poroste
vzdělávání350,4cena poroste
bytové zařízení6207,1neutrální, cena může klesat
odívání, obuv4645,3cena může klesat
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám