Hlavní obsah

Texlen Trutnov byl odkoupen za 70 miliónů korun

Právo, Vladislav Prouza
TRUTNOV

Firmu Texlen Trutnov, a. s., která je od letošního března v konkurzu, získala prostřednictvím výběrového řízení pražská investiční společnost Textil invest. Správce konkurzní podstaty upřednostnil za úpadkový podnik nejvyšší nabídku 70 miliónů korun.

Článek

"Šlo o velmi dobrou transakci. Peníze už máme na účtu a další očekáváme. Celkově utržíme možná okolo jednoho sta miliónů korun. Součástí prodeje nebyly některé pohledávky Texlenu vůči věřitelům a věci, které lze zhodnotit lépe," konstatoval ve čtvrtek pro Právo zástupce posledního vlastníka největší textilky Trutnovska firmy A Services.

Převzali i lidi

Texlen, který podal návrh na konkurz sám na sebe, dostaly kromě asijské konkurence a rostoucích cen energií do problémů hlavně banky uplatňující jednorázovou splátku úvěrů.

Dluhy společnosti činily v době vyhlášení konkurzu 160 miliónů korun, když aktiva se pohybovala okolo 254 miliónů. Závazky textilního podniku prodávané na trhu s dluhy za zlomek nominální hodnoty slibují jejich nabyvatelům slušný zisk.

"Předlužení jsme nebyli. Banky nám však zablokovaly účty," podotkl manager A Servicesu, který loni získal upadající textilku od trutnovských podnikatelů Petra Vika a Jaroslava Budy.

"Věřitelé Texlenu mohou vesměs očekávat slušné zhodnocení svých pohledávek," tvrdí Zdeněk Šmíd, znalec místní ekonomiky a ředitel trutnovského úřadu práce, kterému Texlen dluží 22 miliónů korun.

Část podniku pojede

Společnost Textil invest specializovaná na restrukturalizaci malých a středních podniků s cílem zlepšit jejich pozici na trhu převzala kromě technologií, nemovitostí a strojů i zbylých 420 z původních 900 textiláků. Investoři zřejmě hodlají životaschopné provozy Texlenu pronajmout. Část podniku měl už získat do pronájmu moravskoslezský Slezan z Frýdku-Místku. Posledním majitelům Texlenu se vzdor nepřízni ekonomických podmínek podařilo do okamžiku prodeje udržet v chodu tři z původní pětice provozů.

"Rozhodnutí udržet alespoň část podniku v chodu se ukázalo prozíravější než výrobu po vyhlášení konkurzu úplně zastavit," poznamenal manager společnosti A Services.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám