Hlavní obsah

Gazprom podepsal s Vemexem smlouvu o dodávkách plynu do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom podepsal s českou společností Vemex dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu na český trh. Gazprom uvedl, že dohoda o prodeji plynu byla možná až po liberalizaci trhu v České republice na začátku letošního roku.

Článek

Smlouva se vztahuje na období 2008 až 2012 a předpokládá, že Gazprom dodá Vemexu každoročně až 500 miliónů kubických metrů plynu. Smlouvu je možné prodloužit o dalších pět let.

Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu do České republiky a Česko kryje dovozem z Ruska více než 80 procent spotřeby suroviny. Většina plynu, který Gazprom do Česka dodává, nicméně proudí přes bývalý monopol RWE Transgas.

Gazprom uvedl, že první krátkodobou smlouvu s Vemexem uzavřel už v březnu minulého roku. Od té doby Vemex prodal zhruba 186 milionů kubických metrů plynu, což odpovídá dvěma miliardám kilowatthodin energie.

Vemex byl založen v roce 2001 a o dva roky později získal od Energetického regulačního úřadu licenci na obchod s plynem i s elektřinou. Společníkem firmy je švýcarská společnost EW East-West Consult AG, německá ZMB GmbH a rakouská Centrex Europe Energy & Gas AG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám