Hlavní obsah

Tisíce zaměstnanců automobilky Chrysler přerušily práci

– DETROIT

Tisíce zaměstnanců americké automobilky Chrysler ve středu přerušily práci poté, co se vedení firmy nedokázalo do stanoveného termínu dohodnout s odboráři na nové pracovní smlouvě. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Jednání o nové smlouvě vedl s Chryslerem odborový svaz United Auto Workers (UAW), který zastupuje zhruba 49 000 zaměstnanců firmy. Společnost Chrysler dala již před začátkem jednání o nové smlouvě jasně najevo, že pokud odboráři nebudou souhlasit s ústupky v oblasti mezd a zaměstnaneckých výhod, bude muset přesunout výrobu do zahraničí. 

Jestliže bude stávka trvat krátkou dobu, neměla by mít na automobilku výraznější vliv díky vysokým zásobám vyrobených vozů. Pokud by se však protáhla na více než měsíc, začala by mít podle analytika Paula Taylora z Národní asociace obchodníků s automobily (NADA) negativní dopad na objem prodeje společnosti.

Chrysler byl donedávna součástí automobilové skupiny DaimlerChrysler. Ta jej však v letošním roce prodala investiční firmě Cerberus Capital Management a minulý týden si změnila název na Daimler. Řada analytiků předpokládá, že Cerberus zajistí rychlý obrat v hospodaření ztrátové automobilky Chrysler, a poté ji se ziskem prodá. Kupcem by se mohla stát některá ze zahraničních automobilek, jež chtějí posílit svou pozici na americkém trhu.

Minulý měsíc stávkovali kvůli nové pracovní smlouvě zaměstnanci největší americké automobilky General Motors. Dvoudenní stávka skončila poté, co se svaz UAW dohodl s vedením na nové smlouvě na příští čtyři roky, jejíž hlavní součástí je přelomové převedení nákladného fondu zdravotní péče penzistů z firmy na odbory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám